top of page

Verminder (pijnlijke)acne, eczeem en huidproblemen door het stimuleren van je ontgiftings-mechanisme

Bijgewerkt op: 6 mrt. 2020Tijdens de Instagram cursus 'leven naar je cyclus' kreeg ik de vraag of acne hormonaal is. En ja, huidproblemen zijn over het algemeen hormoon gerelateerd. Maar het heeft niet altijd perse met de hormoonschommelingen te maken. Het is iets ingewikkelder dan dat. Het heeft namelijk merendeel van de tijd te maken het ontgiftings-mechanisme in het lichaam.


Wanneer namelijk de ontgiftings-organen hun werk niet goed kunnen doen, kan je lichaam zichzelf niet ontdoen van toxines evenals de natuurlijke opstapeling van hormonale 'bijproducten' die optreden bij een normale stofwisseling (wanneer je lichaam klaar is met het gebruiken van hormonen, moet deze verwijderd worden uit het lichaam). Als het niet werkt zoals het hoort te werken, gaat je lichaam opzoek naar een oplossing / omweg en dit kan flink wat symptomen met zich meebrengen.


Belangrijke Note: Ik ga je niet in dit artikel vertellen dat er iets mis is met je huid! In tegendeel, het is heel normaal als je (zeker in een maatschappij waarin we bloot worden gesteld aan veel toxines en stress) last hebt van huidproblemen. Ik ben dan ook onwijs blij met de acne-positivity-movement die je ziet op instagram (check: @mypaleskinblog van de headerfoto)! Want: Let's be real!! Wat ik wel probeer met dit artikel? Dat als je heel veel last of zelfs pijn hebt en al het chemische spul dat je van doktoren toegereikt krijgt niet wilt gebruiken (of niet helpt) je leert waar vaak (niet altijd, maar heel vaak) de onderliggende oorzaak ligt en je (mocht je kiezen om er iets aan te willen doen).


Ons ontgiftings-mechanisme

Omdat je huid je grootste orgaan is, is het van nature ook het grootste ontgiftings-orgaan. Het verwijdert dan ook alles wat je lever en darmen niet uit je lichaam kunnen verwijderen. Dit doet het door het zoveel mogelijk 'afval' uit te scheiden via het zweet, reacties als (cystische) acne, rosacea of eczeem horen niet binnen dit proces en zijn een teken dat de andere ontgiftings-mechanisme niet helemaal goed hun werk kunnen doen.


Is het je ooit opgevallen dat wanneer je je gestrest voelt of overstuur bent, je oksel zweet wat zuurder of anders ruikt? Dat is een teken dat je eliminatie-paden (je ontgiftings-mogelijkheden) verstopt zijn en je huid probeert om de overtollige giftige stoffen -die je andere organen niet kwijt lijken te raken- te verwijderen. Je huid is dan ook de laatste plek waar symptomen van ontgiftings-problemen verschijnen.


Als je (cystische) acne, rosacea of eczeem hebt, is het meestal een teken dat de andere ontgiftings-mechanisme niet helemaal goed hun werk kunnen doen.


Maar hoe werk het ontgiftings-mechanisme dan precies en hoe kun je het verbeteren zodat je minder last hebt van huidproblemen?


Het ontgiftings-proces bestaat uit drie fasen.


Fase 1: Fase 1 bestaat uit twee delen:


Eerst wordt een deel van de toxines in je lijf volledig onschadelijk gemaakt en via de urine afgevoerd.


Vervolgens worden vet-gebonden toxines (die niet via de urine verwijderd kunnen worden) in de lever omgezet in water oplosbare bijproducten. Dit gebeurt grotendeels met behulp van de nutriënten glutathione, de B-vitamines en C-vitamines, die je lichaam uit voeding heeft opgenomen.


Sommige toxines (vrije radicalen) worden echter, door het 'breken' ervan, giftiger voor het lichaam dan dat ze waren toen ze samen gebonden waren. Vanwege de schadelijke werking op onze gezondheid moeten deze deeltjes daarom onschadelijk gemaakt worden en zo snel mogelijk het lichaam verlaten.


Fase 2: Selenium en aminozuren zorgen er in deze fase voor -door zich te binden aan de toxines- dat de toxines onschadelijk gemaakt worden. Hierna worden ze (idealiter)naar de gal gestuurd, zodat ze via het darmstelsel naar buiten kunnen worden begeleid.


Fase 3: Het laatste wat nodig is om het proces af te sluiten is een voldoende hoeveelheid aan voedingsvezels in de dikke darm, zodat dit zich kan binden met het afval om er zeker van te zijn dat het de darm snel verlaat.


Je ziet nu dus hoe belangrijk het is om de juiste nutriënten via voeding binnen te krijgen om een proces als deze, goed te laten verlopen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het voor je lichaam moeilijker is om deze nutriënten te herkennen als je ze bij slikt in pil-vorm en neem je niet alles op. (Tevens zijn de 'basic' pillen die je in de supermarkt vind vaak te hoog in dosis waardoor je bijna alles uit plast en niet in je lichaam gebruikt.) Je lichaam herkent wél meteen de vitamines, mineralen etc. uit voeding. Tevens hebben sommige vitamines een andere vitamine of ander mineraal nodig om goed te functioneren. Daarom wordt aangeraden om zoveel mogelijk nutriënten gewoon uit je voeding te halen.


Welke voeding stimuleert het ontgiftings-proces?


Lever:

Glutathione: Wortel, broccoli, avocado, spinazie, appels, asperges, meloen, spruitjes, boerenkool, waterkers.

Selenium: Havermout, paranoten, gevogelte, ei.


Eet tevens ook vaker (ik doe het dagelijks in mijn smoothie) koriander. Koriander is namelijk een natuurlijk middel om te ontgiften. Bepaalde chemische stoffen in de koriander binden zich aan zware metalen als kwik, lood, aluminium en cadmium, waarna ze via de ontlasting het lichaam kunnen verlaten.


Darmen:

Zorg ervoor dat je veel oplosbare vezels consumeert zoals: haverzemelen, gerst, noten, zaden, bonen, linzen en erwten. Deze werken als een interne veger en helpen om als het ware je dikke darm schoon te vegen.


Maar wat kan ik nú tegen mijn huidproblemen doen terwijl ik ondertussen mijn ontgiftings-mechanisme probeer te verbeteren?


  • Ga af en toe in de sauna of een stoombad. Deze kunnen helpen je huid schoon te maken.

  • Als je doucht, verander de water temperatuur een paar keer van warm, naar koud, naar warm, naar koud (kan met de douchekop gericht op de specifieke plek waar je huidproblemen hebt). Dit zorgt dat je huidcellen zich uitrekken en weer samentrekken en zo verplicht je vocht en toxines de huid te verlaten.

  • Scrub je huid met een warm washandje of een zeezout scrub een paar keer per week. Dit verwijderd dode huidcellen die kunnen voorkomen dat je poriën giftig afval kan vrijlaten.

Natuurlijk zijn er meerdere redenen waarom je huidproblemen kunt hebben. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat ook je emotionele staat (met name stress) een belangrijke rol speelt in het ontwikkelen van acne. (Lees hier hoe je jouw stress niveaus / stress hormoon in balans kunt krijgen.) Maar ook medicatie en andere minder goed werkende processen in je lijf kunnen een oorzaak zijn.


Mijn tip als je er veel last van hebt? Laat wat testjes doen op allergieën, je bloedwaarden etc. of boek een consult bij me, om samen uit te vogelen wat de onderliggende ooraak is.


Kijk ook onderstaande video, hierin leg ik het in Jip en Janneke taal uit!


Succes and don'f forget: You're beautiful just the way you are! Your skin doesn't define you <3 

Bronnen:

Comments


oJee! Ik ben uit balans - Logo.png
bottom of page