top of page
Foto van schrijverJip Isabel

Wat is candida (vaginale schimmelinfectie) en waarom heeft 80% van de vrouwen er wel eens last van?

Bijgewerkt op: 29 jun. 2020

Oei, het woord schimmelinfectie doet me altijd denken aan een bakje met macaroni dat je nét iets te lang (lees 3 weken) achterin de koelkast hebt laten staan, waardoor het nu bijna een eigen leven leidt en nog net niet onder je neus wegloopt. Dat is ook precies de reden waarom iedereen een vies gezicht trekt als je over poenie paddenstoelen begint of.. de reden waarom je nooit van je leven het woord: vaginale schimmelinfectie in de mond neemt. En dat terwijl het zo extreem nog niet is. Anyways, misschien dat de officiële benaming 'candida' je wat minder rillingen geeft.



4 op de 5 vrouwen heeft last van vaginale infecties.

Poenie paddenstoelen

Jip serieus, poenie paddenstoelen? Leuke anekdote: vorig jaar zomer -na het zetten van mijn koperspiraal- was mijn yoni*niet heel blij. Ik kreeg spontaan een extreme candida uitbarsting en dat terwijl ik zorgeloos wilde genieten van een weekje Frankrijk. Omdat ik zelf geen Frans spreek vroeg ik mijn lieftallige moeder of ze een zalfje en pillen wilde halen bij de apotheek. Uiteraard had ze nog nooit het Franse woord 'vaginale schimmelinfectie' gebruikt dus moest ze -ondanks dat ze vloeiend Frans spreekt- vertrouwen op de wijsheid van Google-translate. Uiteraard begon ze met het woord 'schimmel' en kwam ze het eerste uur niet bij van het lachen omdat Google het vertaalde met 'champignon'. Super thanks Google, buiten het feit dat mijn moeder en de apothekeres 10 minuten hun lolletje aan de balie hebben gehad, heb ik een week lang grappen over pizza funghi moeten aanhoren.


Anyways, 4 op de 5 vrouwen heeft wel eens last van vaginale infecties, je bent dus niet de enige die er wel eens last van heeft. En schamen hoeft ook zeker niet. Maar handig om te weten wat het zijn, hoe ze ontstaan en wat je er tegen kunt doen, is het wel! Vandaag behandelen we de vaginale schimmelinfectie, so here we are: candida 101.


Fabels en feiten over candida


1. Schimmelinfecties kunnen niet verholpen worden.

Wrong: In principe zijn schimmelinfecties makkelijk te behandelen.


2. 81 procent van de vrouwen denkt dat seks de grootste oorzaak voor schimmelinfecties is.

Wrong: Seks veroorzaakt geen schimmelinfectie. Het valt ook niet onder de SOA’s.


3. 59 procent van de vrouwen denkt dat schimmelinfecties zeer besmettelijk zijn.

Wrong: Dat zijn ze niet.


4. Yoghurt helpt tegen een schimmelinfectie

Wrong: Yoghurt en probiotica helpen niet een schimmelinfectie te verminderen of voorkomen.


5. Vaginaal bloeden is één van de symptomen van een schimmelinfectie.

Wrong: Alleen als je door je jeuk je vulva open krabt, maar bloed is geen symptoom van een vaginale infectie, dus heb je hier last van? Ga meteen langs de huisarts.


Strings en het verkeerd afvegen na het toiletbezoek, kunnen zorgen dat bacteriën van de anus terechtkomen bij de vagina, wist je niet hè?

Wat is candida(candidiasis)/een vaginale schimmelinfectie?


Candida (officieel: candidiasis) is een vaginale schimmelinfectie, een infectie van je vagina veroorzaakt door een schimmel en door de gist candida albicans. Het is ongevaarlijk en niet besmettelijk.


Note: Ondanks dat het dus eigenlijk een gist is, wordt de infectie wel een schimmelinfectie genoemd.


Hoe ontstaat een vaginale schimmelinfectie?


Het gist candida albicans leeft van nature in de vagina samen met andere bacteriën. Hier merk je eigenlijk helemaal niks van omdat van nature je vaginale flora, bacteriën en gisten in balans worden gehouden. Echter, wanneer er een verstoring komt in dit evenwicht, kan de candida zich gaan vermenigvuldigen en gaan overheersen. Hierna ontstaan (mogelijk) klachten.


Hoe raakt je vaginale flora uit balans?


Hoe je lady landscape uit balans kan raken, vraag je? Daar zijn verschillende oorzaken voor en van sommige verwacht je het niet eens! Dus tijd om ze eens op een rijtje te zetten:

  1. Hormonale schommelingen hebben een bevorderend effect op de groei van candida. Denk bijvoorbeeld aan schommelingen door een zwangerschap, menstruatie, suikerziekte of bij het gebruik van de anticonceptiepil, antibiotica of corticosteroïden.

  2. Uit onderzoek blijkt dat chronische stress bij vrouwen een veelvoorkomende oorzaak is van steeds terugkerende vaginale schimmelinfecties (Ehrström SM, Kornfeld D et al, 2005)

  3. Schimmel/gisten in de darmen. Heb je veel klachten als: wisselende ontlasting (obstipatie en soms diarree), slijm in de ontlasting, opgeblazen gevoel, cravings naar suiker, jeuk op de huid of rond de anus, een wazig gevoel in je hoofd, slechte adem, witte aanslag op je tong, windrigheid etc. dan kan het zomaar zijn dat je een schimmel of gist in je darmen hebt die de overhand heeft genomen, die zich tevens kunnen gaan nestelen in je vagina (of mond).

  4. Wassen met zeep verandert de zuurgraad (pH-waarde) van de vagina. Hierdoor kan candida makkelijker groeien. Tevens kan 'vaak wassen' en het gebruiken van een vaginale douche zorgen dat goede bacteriën -die nodig zijn voor een gezonde vagina- worden weg gespoeld en ook dit zorgt dat candida zich makkelijker kan ontwikkelen.

  5. Tampons langer dan 4 uur inhouden, zorgt voor een vochtige en broeierige omgeving, waar schimmels zich snel kunnen vermenigvuldigen.

  6. Ook inlegkruisjes en maandverband kunnen voor irritaties zorgen (Zeker als ze parfum of andere chemische stofjes bevatten)

  7. Verminderde weerstand kan ervoor zorgen dat het gist meer kans krijgt om te overheersen.

  8. Wrijving (door bijv. seks) wanneer de vagina droog is.

  9. Strings en het verkeerd afvegen na het toiletbezoek, kunnen zorgen dat bacteriën van de anus terechtkomen bij de vagina.

  10. Synthetisch ondergoed (lees: broeierige omgeving)

  11. Slechte eetgewoonten, waaronder veel suikerhoudende voedingsmiddelen of producten waar je intolerant voor bent en/of die je darm/mond/vaginaflora uit balans haalt.


Wat zijn de (meest voorkomende) symptomen bij een vaginale schimmelinfectie?

Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat het niet altijd een pretje is. Echter kan elke keer verschillen en ook per persoon verschillen de symptomen (Het kan zelfs zo zijn dat je wel een infectie hebt, maar geen symptomen, you lucky bastard!)

  • Jeuk in en rond de vagina.

  • Meer afscheiding dan normaal

  • Veel geurloze afscheiding die lijkt op dikke korrelige kwark.

  • Roodheid en zwelling van de vaginawand en schaamlippen.

  • Blaasjes op en rondom de vulva (buitenkant vagina)

  • Schrijnende of brandende pijn bij de vagina.

  • Pijn bij het plassen of bij seks.


Hoe voorkom ik een vaginale schimmelinfectie?

Helemaal voorkomen, lukt helaas niet altijd, dat komt natuurlijk omdat het onwijs moeilijk is om je hormoonbalans te controleren tijdens bijv een zwangerschap, je menstruatie of bepaalde medicatie. Maar de andere oorzaken kun je natuurlijk wél aanpakken. Dus dit zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen:

  • Alleen katoenen ondergoed dragen.

  • Je tampons niet langer dan 4 uur inhouden

  • Vrouwen hygiene producten gebruiken die gemaakt zijn zonder parfum en het liefst van biologisch (onbewerkt) katoen.

  • Minder vaak strings dragen

  • Draag geen panty's en strakke onderbroeken, dit zorgt voor een vochtige en broeierige plek.

  • Draag niet te lang natte badpakken of bikinislips (want: lees hierboven) droog goed af strek zo snel mogelijk een droog broekje aan.

  • Veeg na het toiletbezoek van voor naar achter af.

  • Gebruik geen natte handdoeken (laat goed drogen) en gebruik nooit handdoeken van iemand anders.

  • Wassen met lauw water en géén zeep gebruiken (het liefst ook geen zeep 'speciaal' voor je ladyparts. Dit heeft je vagina niet nodig en kan juist voor meer irritatie zorgen.

  • Je schaamhaar scheren met mesjes zonder een 'zeep' strip erop.

  • Geen seks wanneer je vagina (nog) te droog is, gebruik eventueel een (natuurlijk) glijmiddel.

  • Eet gezond, gevarieerd en zo min mogelijk suikers. Wees zuinig met alcohol.

  • Uit onderzoek blijkt dat in sommige gevallen suikers en fruit uit de voeding geweerd moeten worden.

Lees hier nog meer tips voor als je regelmatig last hebt van candida infecties.


Hoe behandel je candida?

Denk je dat je last hebt van candida? En geneest het niet vanzelf (binnen 2 a 3 weken) en heb je er last van? Dan is het slim om een bezoekje aan de huisarts te plegen. Deze zal eerst de binnenkant van je vagina bekijken. Als er roodheid en korrelige afscheiding te zien is, zal deze een swabje van de afscheiding afgenomen worden voor verder onderzoek. Eventueel kunnen zij kunnen met meerdere swabjes, checken of je last hebt van candida, bacteriële vaginose of een SOA. (veel symptomen van SOA's, komen overeen met een bacteriële infectie, het is dus verstandig het dubbel te laten checken)


Eventueel kun je (als je het al eerder hebt gehad en de symptomen herkent) langs de apotheek om speciale geneesmiddelen te halen (vaak een crème en capsules voor in de vagina) wil je het op een meer natuurlijke manier aanpakken? Tea tree oil pillen speciaal voor in de vagina, werken ook.


Mijn ervaring met vaginale schimmelinfecties

Ik dacht altijd dat ik iemand was met aanleg om snel infecties te ontwikkelen of dat ik het door de jaren heen had ontwikkeld, Eitherway, dit dacht ik omdat ik regelmatig last had van een disbalans in mijn vaginale flora en well, it sucked. Uiteindelijk stopte ik begin 2017 met de pil en ineens waren de infecties weg. Ik legde de link toen nog niet, maar sinds ik me meer heb ingelezen over alles wat te maken heeft met mijn vagina, besef ik ineens dat de pil zorgde voor de hormonale disbalans. Ik hoopte dan ook dat ik het niet meer zou krijgen (aangezien ik door de jaren heen flink wat maatregelen had genomen om het te voorkomen) helaas toen ik vorig jaar zomer de koperspiraal let zetten, kwam het terug. Blijkt dat spiraaltjes inderdaad kunnen zorgen voor een verandering in je PH waarde in je vagina en je daardoor vaker last kunt hebben van infecties. Fijn dat de dokter je dit ook verteld hè! ;) Goed wel om te weten, dat bovenstaande tips je wél kunnen helpen het te verminderen. Maar soms is de beste oplossing.. eruit halen!


Mocht je jouw verhalen over candida willen delen, meld je dan aan hier op mijn website en laat een reactie achter of stuur gewoon even een DM op Instagram.


Talk to you soon!

 

Bronnen:


Comments


oJee! Ik ben uit balans - Logo.png
bottom of page