top of page
Foto van schrijverJip Isabel

Hoe chemicaliën in (verzorgings)producten je hormoonbalans kunnen verstoren.

Bijgewerkt op: 23 mei

De afgelopen jaren zijn mijn hormonen totaal uit balans geraakt. Buiten het feit dat ik de pil zo'n 9 jaar heb gebruikt en dit ontzettend van invloed s geweest. Besefte ik me totaal niet wat voor impact andere producten, voedingsmiddelingen en keuzes op mijn hormoonbalans konden hebben. Heel eerlijk gezegd interesseerde het me ook geen zier. Het begon me eigenlijk pas te interesseren, toen ik aankwam en daarna de kilo's er niet meer vanaf kreeg. Het ging me toen ook eigenlijk helemaal niet om mijn gezondheid, maar puur om hoe ik eruit zag. Gelukkig is dat ondertussen veranderd.. maar die kijk op mijn lichaam en hormonen is met name verandert omdat ik er meer over leerde. Ik leerde dat een verstoorde hormoonbalans -buiten dat het van invloed kan zijn op je uiterlijk- nog véél meer invloed heeft op je gezondheid en ik leerde tevens dat we er eigenlijk allemaal net iets te weinig over weten. Dus laten we daar iets aan veranderen! In dit artikel leer ik je dan ook graag, wat de producten die we allemaal dagelijks gebruiken, voor invloed kunnen hebben op onze hormoonbalans.


Xeno-oestrogenen

Chemische stoffen zijn er in overvloed en er komen steeds weer nieuwe stoffen bij. Een aantal van deze stoffen gedraagt zich als hormonen of verstoren de natuurlijke hormoonbalans in je lichaam. Ze gedragen zich in je lichaam als het ware als lichaamseigen oestrogenen. Deze hormoonverstorende stoffen worden xeno-oestrogenen, of ook wel pseudohormonen, genoemd. Het woord ‘xeno’ komt uit de Griekse taal en betekent in deze context ‘lichaamsvreemd‘.


Hoe beïnvloeden xeno-oestrogenen je hormoonhuishouding?

Omdat ons lijf (onze lever) deze stoffen niet goed kan afbreken en verwijderen, kunnen ze zich opstapelen in het lichaam en zorgen voor een te grote voorraad oestrogeen. Omdat de overtollige stofjes toch ergens moeten blijven, worden ze opgeslagen in vetweefsel (zoals de borsten en hersenen), voortplantingsorganen én lever, waardoor deze hun functies niet meer naar goed kunnen uitoefenen.


Deze extra voorraad in het lichaam kan een heleboel hormonale klachten met zich meebrengen. Xeno-oestrogenen kunnen zich namelijk binden aan onze oestrogeenreceptoren (die bedoeld zijn voor ons lichaamseigen oestrogeen) en zich ‘bemoeien’ met celgroei, herstel, energieproductie, oestrogeen levels, schildklierfuncties, voortplanting en de ontwikkeling van een foetus en op lange termijn kunnen ze zelfs ernstige ziektes veroorzaken.


Vrouwen van boven de 40 zijn extra kwetsbaar voor xeno-oestrogenen omdat vanaf deze leeftijd het hormoon dat oestrogeen in balans moet houden (progesteron) van nature gaat dalen. Normaal gesproken daalt met de overgang het lichaamseigen oestrogeen ook, dus is er niets aan de hand, maar kom je in aanraking met veel xeno-oestrogenen? Dan kan het evenwicht verstoord raken. Overigens wordt de daling van de kwaliteit van sperma bij mannen ook in verband gebracht met xeno-oestrogenen, dus ook onze mannen ontkomen hier niet aan.


Er zijn verschillende stoffen die onder xeno-oestrogenen vallen, we bespreken de belangrijkste en meeste voorkomende hieronder.


Oestrogeen dominantie

Oestrogeendominantie duidt op een verstoorde balans tussen de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. In verhouding is er teveel werking van oestrogeen ten opzichte van progesteron.

In de reguliere geneeskunde wordt hier echter niets mee gedaan en is de meest gebruikte oplossing bij vrouwenklachten de anticonceptiepil (ethinylestradiol en progestageen). Dit is echter een symptoom bestrijdende oplossing, terwijl middels het oestrogeendominantie concept soms oorzaken aangepakt kunnen worden.

Voor een optimale gezondheid en een klachtenvrij leven is het van belang dat oestrogeen en progesteron in een juiste verhou­ding in ons lichaam aanwezig zijn. Helaas is dat evenwicht bij veel vrouwen verstoord. Een van de grote oorzaken hiervan zijn het binnenkrijgen van veel xeno-oestrogenen.

4 tips om zoveel mogelijk xeno-oestrogenen te vermijden


1. Gebruik natuurlijke verzorgingsproducten

Parabenen is een verzamelnaam voor een groep chemische stoffen die allen als basisstructuur parahydroxybenzoëzuur hebben. Deze stoffen komen voornamelijk voor in cosmetica en huidverzorgingsproducten, maar ze komen ook voor in geneesmiddelen, levensmiddelen en schoonmaakmiddelen.


Probeer om deze reden zoveel mogelijk natuurlijke verzorgingsproducten (shampoos, make-up, douchegels, bodylotions, gezichtscrèmes, wasmiddelen en schoonmaakmiddelen) te gebruiken.


Onze favorieten weten? Download hier gratis onze mini-guide (soon online)


2. Plastics vermijden

Ftalaten vormen een groep chemische stoffen die erg op elkaar lijken. Ftalaten zitten in veel plastics en zijn zogeheten weekmakers en zorgen ervoor dat plastic soepel en buigzaam is. Om zo min mogelijk ftalaten binnen te krijgen, is het vooral een kwestie om je plastic gebruik te minderen.

Ftalaten vind je dus voornamelijk in in veel plastic en kunststofproducten. Denk onder andere aan (voedsel)verpakkingen, speelgoed, plakband, binnenkant van voeding in blik, elektrische snoeren, tuinslangen, opblaasbare voorwerpen, douchegordijnen, regenkleding, regenlaarzen en de plastic opdrukken op T-shirts.


Probeer om deze reden voeding/drinken uit plastic, pakken en blik te vermijden, de pakken en de blikken worden vaak gecoat met plastics. Daarnaast is het erg belangrijk dat je géén voeding in plastic opwarmt (denk aan je tupperware bakje in de magnetron of een kant-en-klaarmaaltijd).


3. Gebruik 100% katoenen vrouwen hygiene producten

Jawel, ook je tampons en maandverband kunnen je hormoonbalans (en gezondheid van je vagina) verstoren. Volgens de Amerikaanse ngo Women’s Voices for the Earth geven de weinige beschikbare gegevens reden tot ongerustheid, want er worden zowel dioxines, furanen (chemische afvalstoffen die vooral ontstaan bij industriële verbrandingsprocessen, red.) als resten van pesticiden teruggevonden in tampons. Tevens kunnen tampons soms zelfs plastic of kunststof bevatten. Rondom de tampon zit namelijk meestal een kunststof coating, bijvoorbeeld polyetheen of polypropeen, om pluizen te voorkomen.


Probeer om deze reden te kiezen voor 100% natuurlijke en 100% katoenen vrouwenhygiëne producten. Dit soort producten zijn hypoallergeen, ph neutraal, vrij van chloor en parfum en ook speciaal voor mensen met een gevoelige huid/vagina. Ook kan een menstruatie cup helpen of het gebruik van menstruatie ondergoed.


4. Eet biologische en natuurlijke voeding.

Pesticiden op groenten en fruit werken hormoon verstorend. Tevens worden in de veeteelt oestrogenen toegevoegd aan de voeding om een hogere vet- en vochtretentie bij de fokdieren te bereiken en zitten er hormonen in zuivel. Zonder twijfel kan minder niet-biologisch vlees en melkproducten eten het probleem van oestrogeenopname via de voeding aanzienlijk verminderen.


Eet inspiratie nodig? Check ons '7 dagen hormoonproof eetplan'.


 

Bronnen

Kommentare


oJee! Ik ben uit balans - Logo.png
bottom of page