top of page

De kracht van kruiden op je gezondheid

Bijgewerkt op: 25 mrt. 2020

Dat ik van koken houd, daar sta ik om bekend. Maar ik houd vooral van koken met kruiden. heel veel kruiden! Kruiden bestaan namelijk al eeuwenlang en werden vroeger al gebruikt in vele culturen als smaakmaker in gerechten, even als geneesmiddel. Al die verschillende kruiden, hebben ieder weer een bijzondere werking en zelfs gezondheidsvoordelen voor ons lichaam. Note: Zo'n 5000 jaar geleden werden er al geschriften gevonden waarin kruiden worden beschreven met geneeswijze als doel, tijd om de kruiden potjes en bladeren uit de kast te trekken! Kruiden zijn makkelijk te gebruiken, smaakvol en hebben dus ook een positieve uitwerking op het lichaam (in beperkte mate natuurlijk he). Jammer genoeg wordt er tegenwoordig voor elke klacht al een pilletje voorgeschreven wat natuurlijk ontzettend jammer is want met een paar aanpassingen in het voedingspatroon en gebruik van kruiden kunnen klachten als hoofdpijn, PMS en misselijkheid verminderd worden. Daarom zet ik een paar bijzondere kruiden op een rijtje die het zeker waard zijn om eens te gebruiken.1. Kurkuma

Kurkuma vindt voor merendeels zijn oorsprong uit India.

Kurkuma wordt al heel lang gebruikt als geneesmiddel en is eigenlijk tot kort geleden nog niet heel bekend in Nederland. Het heeft een mild bittere smaak en wordt vooral gebruikt in curry's (I like). Kurkuma heeft een sterke ontstekingsremmende werking en helpt bij het ontgiftingsproces van de lever (net als gember). Kurkuma kan buikkrampen tegen gaan en bevorderd de eiwitvertering. Kurkuma bevordert verteringsprocessen en heeft naast zijn ontstekingsremmende werking (door het fytonutriënt curcumine) antibiotische eigenschappen. Het zorgt bijvoorbeeld voor de remming van schimmels zoals candida.

Kurkuma is in verschillende landen al langere tijd een behandeling voor spijsverteringsklachten, lever- en gal problemen en geelzucht.


Om kurkuma af en toe aan je gerecht toe te voegen kan dus echt geen kwaad.

Probeer eens een golden almond latte uit (zo'n hip drankje van tegenwoordig, het proberen waard!), zit je net tegen een griepje aan? Grote kans dat deze verminderd na het regelmatig eten van kurkuma.

Note : Kurkuma wordt niet opgenomen in het lichaam zonder zwarte peper, combineer dit dus altijd samen (zélfs in je smoothie!)

2. Kaneel

Kaneel vind zijn oorsprong uit Sri Lanka en heeft van nature een zoet-achtige smaak en staat bekend om zijn geneeskrachtige voordelen.

Kaneel zou bloedsuikerschommelingen tegen gaan (bron) en kan ondersteunend werken bij menstruatie klachten. Daarnaast bevat kaneel veel polyfenolen (antioxiddanten) die ons lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Kaneel bevat veel mineralen als calcium, magnesium en zink. Kaneel werkt ontstekingsremmend en kan een slechte adem verhelpen.

Kaneel is natuurlijk ontzettend makkelijk te gebruiken, maak bijvoorbeeld een lekker bananenbrood met kaneel of een havermout papje met kaneel en banaan.


3. Basilicum

Basilicum is persoonlijk 1 van mijn favoriete kruiden. Vooral vers vind ik basilicum heerlijk, ook misschien omdat ik dan denk aan pizza haha :p! Het plantje bevat een ruime hoeveelheid mineralen en vitaminen als vitamine A en K. Basilicum werd in Afrika als thee gedronken tegen een verkoudheid maar staat ook bekend om zijn werking tegen misselijkheid. Basilicum bevat salicylzuur en is daarmee ook ontstekingsremmend.


4. Munt

Net als vele andere kruiden werd munt ook al veel gebruikt in het verleden.

Munt werkt verzachtend voor de maag en werkt ontstekingsremmend door het antioxidant furosime. Munt kan pijn verlichtend werken, stimuleert gal en werkt kalmerend bij hoofdpijn!

Ook heeft munt een antibacteriële werking.

Munt word gebruikt bij verteringsproblemen en zijn positieve werking is zelfs in een onderzoek aangetoond (bron).

Zo zijn er nog vele andere kruiden zoals zwarte peper, citroenmelisse en kardemom die ook bekend staan om hun geneeskrachtige bestanddelen.


Mijn tip is dus: kook vaker met verschillende kruiden en profiteer van de gezondheidsvoordelen!


Liefs,


Mandy


 

Mandy Stephanie is vaste gastblogger op dekrachtigevrouw.com! Lees hier meer over deze powervrouw en neem ook een kijkje op haar eigen website!

 

Comments


oJee! Ik ben uit balans - Logo.png
bottom of page