Ten eerste wil ik gelijk zeggen dat een product nooit 'goed' of 'slecht' is. Dat is het label wat onze hersenen zelf aan een product hangen. Het lichaam verwerkt gewoon de stoffen die via onze voeding en drinken binnen komen en zal dit niet labelen als goed of slecht. Het lichaam kijkt welke nuttige stoffen eruit gehaald kunnen worden en welke niet. Wel hebben bepaalde middelen een bepaalde (negatieve of positieve) werking in het lichaam, zoals cafeïne.
Waar komt cafeïne vandaan?
Cafeïne is onder andere te vinden in koffie, thee en frisdrank. Het heeft van nature een bittere smaak en wordt geproduceerd uit onder andere koffiebonen, cacaobonen en theebladeren. De cafeïne in de plant beschermt zich tegen insectenvraat en ook voorkomt de cafeïne in de afgevallen bladeren dat er niet teveel planten om de plant heen kunnen groeien.
Consumptie van cafeïne
Afgelopen jaren is de consumptie van cafeïne houdende dranken als koffie, frisdrank en energydrink flink toegenomen. Cafeïne staat bekend om zijn oppeppende effect, verhoging van het energie niveau en staat koffie zelfs bekend als een 'fatburner'.
Er wordt een maximum van 300 mg cafeïne per dag geadviseerd maar deze wordt vaak flink overschreden. Een gewone kop koffie bevat al 80-120 mg cafeïne, met 3 koppen koffie is het maximum dus al bereikt (en dat zonder een kop thee meegeteld!).
Note: 1 kop koffie blijft voor ongeveer 4 tot wel 5 uur (!!) in het lichaam tenzij er natuurlijk opnieuw cafeïne wordt aangeboden, dan kan de verwerking tot wel 12 uur duren.
De effecten van cafeïne/koffie
Cafeïne houdende dranken als koffie wordt veel gedronken, vooral als energiekick in de ochtend, sociaal gezien en voor een work-out maar is dit wetenschappelijk onderbouwd?
Uit onderzoek is zeker wel gebleken dat 1 kop koffie 1 uur voor een training degelijk een verbetering in de prestatie kan geven, koffie kan daarnaast de concentratie verbeteren en helpen bij het maken van beslissingen. Echter gaat het hier wel om een gezond lichaam zonder bijnieruitputting (dit maakt ons resistent tegen cafeïne waardoor deze effecten dus niet op zullen treden, dit gebeurd bij overmatig gebruik van cafeïne houdende dranken).
Alleen worden in deze onderzoeken de effecten op lange termijn helaas niet meegenomen.
Een teveel aan cafeïne heeft namelijk veel bijwerkingen op ons lichaam die we beter kunnen verminderen of zelfs mijden. Een aantal negatieve effecten die bekend zijn van het gebruik van koffie/cafeïne zet ik even op een rijtje:
Het zorgt voor stijging van de bloeddruk en hartslag (bron).
Het zorgt voor stress en spanning (stijging hartslag en bloeddruk)
Het stimuleert de insuline aanmaak en werkt daarmee ontsteking bevorderend .
Het heeft een negatief effect bij de opname van kalium, calcium en magnesium, hierdoor bevordert het onder andere botontkalking
Het kan slaapproblemen, angstaanvallen en maagklachten geven.
Koffie put daarnaast onze bijnieren uit, die juist zo belangrijk zijn bij stressreacties in ons lichaam.
Note: Onze bijnieren zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van adrenaline, noradrenaline, cortisol, aldosteron, androgenen (mannelijke geslachtshormonen) en oestrogenen (vrouwelijke geslachtshormonen). Wanneer de bijnieren dus uitgeput raken kan dit voor verstoring in de stressreactie (adrenaline, noradrenaline en cortisol) en geslachtshormonen zorgen.
Onderzoeken naar cafeïne/koffie en onze vrouwelijke hormonen
De negatieve effecten van koffie (cafeïne) gaan boven de beperkte positieve effecten van koffie. Het heeft indirect effect op onze vrouwelijke hormonen (zoals ik hier ook boven omschreef bij uitputting van de bijnieren.)
Ook wordt in verschillende onderzoeken het gebruik van koffie/cafeïne in verband gebracht met verstoring van de vrouwelijke hormonen en interactie met de anticonceptie pil; ' An array of evidence showed that pregnant women or those with postmenopausal problems should avoid excessive consumption of coffee because of its interference with oral contraceptives or postmenopausal hormones. ' In een ander onderzoek wordt zelfs geschreven: ' A woman is more likely to miscarry if she and her partner drink more than two caffeinated beverages a day during the weeks leading up to conception, according to a new study from researchers at the National Institutes of Health and Ohio State University, Columbus ' Cafeïne heeft dus wel degelijk effect op onze vrouwelijke hormonen.
Nog een onderzoek omschrijft dat door het gebruik van cafeïne de opname van vitamines en mineralen wordt beperkt die nodig zijn voor een goed werkende hormoonbalans en ovulatie.
Conclusie
Het minderen van koffie en alle cafeïne houdende dranken kan zeker ondersteunend bijdragen aan een goed werkende hormoonbalans, opname van belangrijke vitamines en mineralen en vermindering van stress.
Echter wil ik hierbij wel zeggen dat 'voedingsstress' dus het stressen om bepaalde voedingskeuzes net zo slecht is als gewone stress. Het betekent dus niet dat je nooit meer koffie of andere cafeïne houdende dranken mag omdat je denkt dat dit super ongezond is. Toch is het wel aan vrouwen (als zowel mannen) die kampen met hormonale klachten aan te raden cafeine zoveel mogeloijk te vermijden en over te stappen op bijvoorbeeld decafé koffie als je net als ik een behoorlijke koffie lover bent!
Ikzelf beperk ik mijn koffie inname vaak tot maximaal 2 bakjes per dag. Ik wil namelijk nog wel genieten van mijn koffie maar doe ik dit gewoon met mate. Daarnaast zijn er tegenwoordig super veel lekkere koffie vervangers zoals een matcha latte of een blue butterfly latte die ook zeker het proberen waard zijn (matcha is trouwens een echte powerfood)!
Liefs,
Mandy
Mandy Stephanie is vaste gastblogger op dekrachtigevrouw.com
Comments