top of page

Geneeskrachtige tips voor een gezonde huid

De huid is het grootste orgaan van het lichaam. Onze huid heeft veel te voortduren, denk aan zijn beschermende functie, de huid ademt als het waren en neemt alles op wat wij erop smeren. Het is dan ook niet altijd even blij onze leef stijl of beauty routine! Gelukkig kunnen we de huid van binnenuit een handje helpen om het gezond te houden.. lees je mee?


Een gladde huid is helaas niet voor iedereen weg gelegd en hoeft ook helemaal niet het streven te zijn (you're beautiful nomatter what!!) Toch kan het soms ook erg tot last zijn of zelfs pijn doen. Daarom is het fijn als je een klein beetje weet wat bijv. heftige acne kan veroorzaken.


Hormonale problemen, ongezonde voeding, buikklachten en leefstijl, het heeft allemaal te maken met een onrustige huid tot aan acne. Soms kunnen we blijven smeren met de duurste crèmes, geloven we alles wat reclames ons vertellen maar begin eens van binnenuit. Geef je huid wat het nodig heeft en begin dus met de juiste 'voeding' van binnenuit. Daarom geef ik je 3 geneeskrachtige tips voor een betere huid.


Note: Voeding en leefstijl heeft indirect effect op je hormoonbalans en een verstoorde hormoonbalans uit zich vaak weer in vele klachten waaronder een onrustige huid.

Ook kunnen darmklachten zorgen voor een onrustige huid (denk aan gisting), eet je bijvoorbeeld te weinig vezels of heb je moeite met verwerken van bepaalde producten kan dit ook weer een uitwerking hebben op je huid. De aanpak ligt dus vaak bij het begin en dat is voeding&leefstijl.Ook als je weinig last hebt van onzuiverheden kan het absoluut geen kwaad om mee te lezen want een boost van binnenuit kan ieders huidje wel eens gebruiken.


1. Omega-3

Al eerder schreef ik hier een blog over want ik kan het niet vaak genoeg zeggen maar eet echt voldoende omega-3!


Omega- 3 werkt ten eerste ontstekingsremmend (goed voor het lichaam en de huid) en draagt bij aan het voorkomen van hart- en vaatziekte, diabetes, kanker en andere ziekten.

Omega-3 is daarnaast onmisbaar in het hebben van een juiste hormoonbalans in het lichaam. In deze blog over gezonde vetten kun je meer leren en lezen over omega-3 & hormonen!


Omega-3 kun je onder andere vinden in walnoten, olijfolie en vette vis. Probeer dus dagelijks aan voldoende omega-3 te komen, neem lekker een handje walnoten of een stukje vette vis als zalm. Maak zelf eens een lekkere dressing met olijfolie, wees creatief!


2. Voldoende inname micronutriënten

Micronutriënten kunnen we vinden in onze voeding en krijgen we binnen door het eten van groente en fruit. Onmisbaar voor een gezond lijf. Denk aan alle vitamines, mineralen en antioxidanten die de groenten en fruit bevatten.


Antioxidanten zijn bijvoorbeeld nodig om vrije radicalen te kunnen 'vangen' die vrij komen bij processen in het lichaam. Het mineraal zink zorgt bijvoorbeeld voor een ontstekingsremmende werking en er is zelfs in verschillende onderzoeken een link gelegd met acne en een zink tekort. Onderschat ook zeker niet de uiteenlopende functies van de verschillende vitamines als vitamine A en C.


Een mooi voorbeeld is de blauwe bes. De blauwe bes is een bijzonder stuk fruit met veel antioxidanten, een van de hoogste concentraties antioxidanten van alle groentes en fruit. Daarnaast bevatten de bessen veel vitamines waaronder vitamine C, K en mangaan.

De bessen bevatten ook nog eens veel vezels en daar wordt jouw buik erg blij van.


Een ander voorbeeld is knoflook, wie houdt daar nou niet van (ik wel in ieder geval haha) ?

Knoflook werkt ontstekingsremmend (de zwavels in knoflook stimuleren het lichaamseigen GSH waardoor ontstekingen kunnen afnemen) en kan bescherming bieden tegen hartziekte, infecties en kanker. Mensen die veel klachten hebben van de darmen kunnen positieve effecten ervaren bij het regelmatig eten van knoflook. Darmen die in balans zijn heeft weer effect op hoe onze huid eruit ziet!

Voeding die bijvoorbeeld rijk is aan koper en vitamine C, wat weer een verstevigend effect heeft zijn bijvoorbeeld paprika's, krab, gevogelte, eieren, zoete aardappel en zonnebloempitten.3. Gember

Gember is een bijzonder knolletje die wat vaker gebruikt mag worden. Gember werkt zuiverend en is een sterke ontstekingsremmer, daarmee ook indirect goed voor de huid. Daarnaast kan gember menstruatie klachten verminderen en helpt goed tegen winderigheid en/of buikkramp. Een handige tip waardoor de gember beter tot zijn recht komt is door gember te raspen. Gebruik de rasp voor in de thee of verwerk het eens in een lekker recept.


4. Vermijd zuivelproducten

Melkproducten als gewone melk, kwark en toetjes kunnen een flinke boosdoener zijn van een onzuivere huid. Melkproducten bevat veel hormonen (die via de voeding van de koe weer terecht komen in de melk) die kunnen zorgen voor de productie van meer talg. Daarnaast zorgt melk en andere zuivelproducten ervoor dat de afgifte van insuline en IGF-1 toeneemt, dit kan voor acne en onzuiverheden zorgen.


Nou zeg ik niet dat je direct alle zuivel de deur uit moet doen maar probeer eens wat te minderen. Kies af en toe voor een plantaardige variant zoals alpro soja, of neem in plaats van gewone kwark eens kokosyoghurt. Ongemerkt kan het zijn dat je veel zuivel binnen krijgt, denk bijvoorbeeld ook aan de kleine hoeveelheden melk in je cappuccino, de kaas op je brood of een flink stuk taart met veel slagroom.


Wees niet bang voor een calcium tekort zodra je zuivel uit je menu schrapt (of in ieder geval mindert) want calcium kan je onder andere ook vinden in noten, rabarber en zaden.


Het laatste wat ik wil meegeven is vooral niet vergeten om te genieten van het leven, (langdurige) stress te mijden en voldoende te slapen. Want stress en slaap tekort zorgen voor een doffe onzuivere huid.


Liefs,


Mandy

 

Mandy Stephanie is vaste gastblogger op Jipisabel.nl ! Lees hier meer over deze powervrouw en neem ook een kijkje op haar eigen website!

 

Comments


oJee! Ik ben uit balans - Logo.png
bottom of page