top of page
shirleyhuizinga

De pil berooft jouw lichaam van belangrijke vitamines en mineralen!

Bijgewerkt op: 23 mei

Veel vrouwen hebben nog een heleboel vraagtekens bij de pil en we geven ze groot gelijk, want het is ook een beetje vaag en ingewikkeld. Onderzoeken spreken elkaar tegen en sommige bevinden wil de farmaceutische wereld gewoon liever niet aan de grote klok hangen. We krijgen dus niet altijd alle informatie als we iets als de anticonceptiepil voorgeschreven krijgen. Want heeft jouw huisarts je vertelt dat de anticonceptiepil jouw lichaam van een aantal vitamines en mineralen berooft en je deze het beste bij kunt slikken?

In dit geval gaat het niet alleen om de orale anticonceptiepil, maar ook de vaginale ring (nuva-ring) en de anticonceptiepleister. De laatste twee slik je niet maar het zijn wel twee hormonale anticonceptiemiddelen die bestaan uit synthetische vormen van het hormoon Progesteron (progesteron is het hormoon dat zwangerschap tegengaat). Deze synthetische hormonen zorgen ervoor dat je eierstokken denken dat er sprake is van een vroege zwangerschap. Hierdoor stoppen de eierstokken met werken, maar beïnvloeden ze ook de aanvoer en beschikbaarheid van voedingsstoffen naar je lichaamscellen.


Wat zijn de veranderingen?

1. Het chronisch slikken van medicijnen -dus ook de pil- kan er voor zorgen dat het aanbod aan vitamines en mineralen in je lichaam kan veranderen. Dit doordat het je darmflora en/of de zuurgraad en de inhoud van de darm veranderen. Waardoor je voedingstoffen, vitamines en mineralen minder goed op kan nemen.


2. De moleculen uit het medicijn moeten worden afgebroken door je lichaam. Voor dit proces zijn enzymen en transporteiwitten nodig. Dat is geen probleem, maar omdat deze dan constant bezig zijn met het afbreken van het anticonceptiemiddel.. zijn ze niet meer beschikbaar voor andere lichaamseigen 'ontgiftings' processen.


3. De uitscheiding van stoffen door je nieren verandert, zo worden B-vitamines sneller uitgescheiden dan anderen vitamines en is het dus ook niet gek dat er een vitamine B tekort kan ontstaan.


4. Doordat er enzymen nodig zijn om het medicijn af te breken, wordt je lever gestimuleerd om hier meer van aan te maken. Hoe meer enzymen in je lichaam, hoe sneller voedingsstoffen uitgescheiden worden via de darm en de nieren. Dit betekent dat het proces soms te snel gaat en je lichaam niet alle voedingsstoffen uit je voeding kan halen voordat het uitgescheiden wordt.



De mineralen en vitamines die door de pil verminderen

De pil heeft nogal wat bijwerkingen, maar hoe komt het dat je deze ervaart? Mocht je bijvoorbeeld een slecht humeur hebben, vermoeid zijn of juist een matte stemming hebben voor een lange tijd, dan kan dit heel goed door de inname van synthetische hormonen liggen, maar het zou óók aan het gebrek van voedingsstoffen -door de pil- kunnen komen. Kijk maar eens welke micro-nutriënten de pil allemaal vermindert in je lichaam:


Foliumzuur

Foliumzuur is een voedingsstof bedoeld voor onze cellen, bloedcellen, zenuwcellen en de cellen van het immuunsysteem. Foliumzuur is nodig voor celvernieuwing en essentieel voor het kwijtraken/ontgiften van bepaalde stoffen. De pil verhindert echter de opname van foliumzuur in de darm en verhoogt de uitscheiding van foliumzuur via de urine.


Foliumzuur -in natuurlijke vorm folaat genoemd- zit voornamelijk in veel bladgroenten, echter vergaat deze stof wanneer we de groenten koken of verhitten. Hierdoor is het tegenwoordig best lastig om voldoende foliumzuur binnen te krijgen.


Vitamine B6

Vitamine B'tjes spelen een belangrijke rol bij de eiwit stofwisseling. Daarnaast is een van de vele taken van vitamine B de aanmaak van Serotonine. Serotonine is ons gelukshormoon, deze kalmeert ons en zorgt voor een goed humeur en kan zelfs depressies tegen gaan. Belangrijk hormoontje dus! Een tekort aan vitamine B kan tevens ook tot een slaaptekort lijden, wat ook weer de nodige (hormonale)problemen kan veroorzaken.

Iets specifieker, kan een tekort aan vitamine B6 kan leiden tot concentratieproblemen en irritatie gevoelens.


Kortom, you need this. Wanneer je de pil neemt heb je ongeveer 5 tot 10 mg vitamine B6 per dag extra nodig (!).


Goede bronnen van vitamine B6 zijn vlees, eieren, vis, graanproducten, aardappelen en peulvruchten en zonnebloempitten.


Vitamine B12

Nog een zeer belangrijke vitamine B die we nodig hebben, B12. Waarom? Vitamine B12 werkt met ons zenuwstelsel samen!


Het is dan ook een belangrijke vitamine voor ons brein, maar is ook nodig om ijzer in je rode bloedcellen te laten opnemen. Zonder genoeg B12 in je lichaam kan er een ijzertekort ontstaan en dus ook bloedarmoede en bij bloedarmoede kan je lichaam moeite krijgen met de opname van voldoende zuurstof in de longen. De zuurstof wordt dan tevens niet goed naar de cellen in je lichaam getransporteerd. Als gevolg zul je vermoeidheid, gebrek aan energie en irritatie ervaren.


Tijdens het gebruiken van de Pil heb je 5 milligram B12 meer nodig. Vitamine B12 zit veel in rood vlees, vis en eieren. Mocht je bijvoorbeeld vegan zijn, pas dan op dat je B12 op een andere manier binnen krijgt en geen tekort zal gaan ervaren.


Wist je dat hoog sensitieve personen meer B12 nodig hebben dan anderen? Dit komt omdat ze heftiger reageren op prikkels en meer B12 nodig hebben voor hun zenuwstelsel.


Homocysteïne

Deze stof ontstaat bij de stofwisseling van eiwitten en dit wordt dan weer uitgescheiden via de nieren. Om dit mogelijk te maken heb je alle bovenstaande vitaminen nodig, anders kan deze stof niet worden afgebroken. Wanneer je dus de pil neemt en geen extra B-vitaminen of foliumzuur slikt heb je dus hoge kans op een verhoogt homosysteïne.


Een te hoog gehalte aan homocysteïne is geassocieerd met aderverkalking. Dit kan dan weer leiden tot hart- en vaatziekten. Het wordt tevens in verband gebracht met een verhoogde kans op trombose, een verhoogde kans op een herseninfarct of TIA, een licht verhoogd risico op een miskraam, het HELLP-syndroom, groeiachterstand van het kind en een placentaloslating later in de zwangerschap.


Zink

Zink is een sporenelement dat belangrijk is als hulp factor voor vele functies van het immuunsysteem, de reparatie van cellen en voor wondgenezing. Als we kijken naar hormonen is zink tevens belangrijk voor de schildklier en kan een tekort bijvoorbeeld de ontwikkeling diabetes type 2 versnellen.


Zink is ook een belangrijk onderdeel voor het al eerder genoemde ‘gelukshormoon' en kan een tekort aan zink zorgen voor haaruitval, slechte groei van haar en nagels en huidproblemen.


Magnesium

Deze stof zit duidelijk niet stil. Magnesium activeert namelijk zo’n 300 verschillende enzymen in het lichaam! Zo helpt het bij de aanmaak van cellen en energie. Het zorgt voor een goede zenuwfunctie en spierontspanning. Het wordt hierdoor ook wel eens het ‘anti-stress mineraal’ genoemd.


Het helpt ook bij de aanmaak van neurotransmitters, dit zijn de stofjes die je hersencellen met elkaar laat communiceren. Tevens is magnesium goed voor je botten en kan een tekort bijvoorbeeld voor kramp zorgen. Gebruik je de pil, dan heb je zo'n 100 tot 300 mg per dag extra nodig. Magnesium zit van nature in (donkere) groene groente, noten en volkoren granen.


Weten welke supplementen wij vaak gebruiken? Download hier gratis onze comba's choice supplementen mini-guide.


 

Bronnen

  • Vrouwen poliboxmeer. De anticonceptiepil, vitamines en mineralen. Via:

  • https://vrouwenpoliboxmeer.nl/de-anticonceptiepil-vitamines-en-mineralen/

  • Palmery M., Saranceno A et al. Oral contraceptives and changes in nutrional requirements. Eur Rev Med Pharmacol Sci, 17 (13): 1804-1813, 2013

  • Norouzi V et al, Effect of contraceptive therapy on homocysteïne and C-Reactive Proteïne levels in women, Anadolu Kardiol Derg 11 (8): 698-02

  • Ebrahimi E, et al. Effects of magnesium and vitamin b6 on the severity of premenstrual syndrome symptoms. J Caring Sci. 2012 Nov 22;1(4):183-9. 2012.

  • McArthur JO1, Tang H, Petocz P, Samman S. Biological variability and impact of oral contraceptives on vitamins B(6), B(12) an



Comments


oJee! Ik ben uit balans - Logo.png
bottom of page