top of page

Is (zoveel) vaginale afscheiding normaal?

Bijgewerkt op: 21 mrt. 2020

Ik weet nog goed dat ik een jaar of 7, misschien 8 was. En ineens wat me onwijs bewust van wit goedje in mijn onderbroek. Eerder was het me nooit opgevallen. Ik dacht dan ook dat er iets mis was met me en probeerde het te verstoppen voor mijn moeder. Maar na een paar dagen, 3 keer per dag van onderbroekje wisselen, vond ik het toch nodig om te vragen wat het was. Dus ik raapte al mijn moed bij elkaar en vroeg aan mama hoe het komt dat ik steeds iets 'wits' in mijn ondergoed had. Natuurlijk was het mijn moeder al opgevallen. Er lagen ineens drie keer zoveel onderbroekjes in de was. Maar ze wachtte geduldig tot ikzelf met de vragen zou komen (uiteraard was ze als ik zelf niet naar haar toe was gekomen, het gesprek begonnen). Ze legde me precies uit wat het was. Hoe het komt dat we het hebben, dat het normaal is en dat als de afscheiding wat toeneemt, je je 'plasser' (zo noemde ze mijn vulva toen altijd) goed met water schoon moest maken, je gewoon wat vaker een schoon broekje kan aantrekken en het vanzelf weer minder zal worden (vervolgens hield ze natuurlijk zelf in de gaten of het wel of niet minder werd). Anyways, mijn moeder maakte me heel duidelijk dat vaginale afscheiding iets normaals en zelfs gezonds is, want je vagina moet zichzelf nou eenmaal schoonhouden en dat doet ze op deze manier! Toch heb ik momenten gehad dat ik er wat onzeker over ben geweest (lees: vaginale schimmelinfecties etc) en zijn er nog heel veel vrouwen die er nog dagelijks onzeker over zijn omdat ze niet precies weten wanneer en waarom ze vaginale afscheiding hebben, wat een 'normale' hoeveelheid is, waarom de structuur soms verandert en wat hun afscheiding ze kan vertellen. Dus tijd om hier een artikel over te schrijven!


Wat is vaginale afscheiding en waarom hebben we het?

Google says: 'Vaginale afscheiding is een natuurlijk verschijnsel. De wand van de vagina en de baarmoederhals maken vocht en slijm aan en af en toe komt daar wat van naar buiten. Een andere naam voor vaginale afscheiding is 'witte vloed'.


Vaginale afscheiding wordt (vooral) gemaakt door klieren in de baarmoederhals. Het is samengesteld uit onder meer melkzuur, dat geproduceerd wordt door melkzuurbacteriën (Lactobacillen) en afgestoten slijmvliescellen.


Vaginale afscheiding is belangrijk voor de gezondheid van de vagina. Het hoort bij het natuurlijke, zelfreinigend vermogen van de vagina. Het zorgt dat de schede vochtig blijft en het zorgt voor een natuurlijke bescherming tegen ziektekiemen.


Structuur, kleur, geur en hoeveelheid.

'Normale' vaginale afscheiding is vloeibaar, doorzichtig en/of witachtig en als het opdroogt, kleurt het gelig. Normaliter is de afscheiding geurloos, maar het kan ook een beetje zuur aandoen. Echter structuur, geur en hoeveelheid van je afscheiding verandert in elke fase van je menstruele cyclus. Dus hier een kleine 'afscheiding x menstruele cyclus' 101.


Note: 'Normale' staat tussen haakjes want per persoon verschilt de kleur en voorals de hoeveelheid een klein beetje. Bij jongere meiden is de afscheiding bijv. vaak iets geliger en zij hebben weinig tot geen afscheiding. Vanaf de puberteit kan echter de afscheiding toenemen, maar dit hoeft niet. De ene vrouw heeft veel afscheiding (+/- een theelepel per dag) terwijl de ander juist weer bijna niks heeft.


Vaginale afscheiding per fase:

 • Tijdens je menstruatie fase heb je geen afscheiding. Hooguit op de eerste dag en laatste is het bloed een beetje gemengd ermee. Maar tijdens het hevig vloeien, niet.

 • Tijdens je pre-ovulatie fase (na je ongesteldheid) heb je een afscheiding die wat waterig is en langzaam (richting je ovulatie fase) wat dikker en plakkeriger wordt.

 • Tijdens je ovulatie fase heb je een soort 'eggwhite' en plakkerige afscheiding. Ook heb je meer afscheiding dan in je andere fases. Dit komt omdat je baarmoederwand verdikt zodat er makkelijk een eitje in zou kunnen nestelen! (hieraan kun je dus ook zien dat je vruchtbaar bent)

 • Na je ovulatie fase neemt je afscheiding weer af en wordt het weer een wat waterig.

Zoals je leest, verschilt de hoeveelheid afscheiding dus ook per fase. Maar je afscheiding kan ook om andere redenen toenemen / variëren bijv door:

 • Seksuele opwinding

 • Zwangerschap

 • Overgang

 • Anticonceptiepil

 • Koperspiraal

 • Gebruik van medicijnen

 • Ziektes als bijv. Diabetes

 • Ongezond eetpatroon

Wanneer is de structuur, kleur, geur en hoeveelheid niet normaal?

Natuurlijk kan het zo zijn dat je een keer merkt dat je vaginale afscheiding een beetje een andere kleur, geur of structuur heeft. Dat kan dan bijvoorbeeld zijn door de meest voorkomende en onschuldige infecties zoals, een vaginale schimmelinfectie of een bacteriële vaginose. Doordat er wat bloed bij komt door je menstruatie of na de zwangerschap. Maar je afscheiding kan je ook vertellen wanneer er iets heftigs aan de hand is en je het beste langs de dokter kunt gaan om het te laten checken. Dus laten we eens kijken wat de verschillende soorten afscheiding je kunnen vertellen.


Witte brokkelige afscheiding

Een dikke, witte, brokkelige afscheiding is vaak een indicatie van een vaginale schimmelinfectie. Gaat vaak ook gepaard (niet altijd) met jeuk, soms zelfs met blaasjes en een iets wat heftige, gistachtige geur.Witgrijze afscheiding met een visachtige geur

Een witgrijze afscheiding met een visachtige geur is vaak een indicatie van bacteriële vaginose. Deze geur kan na seks verergeren. De kleur kan ook iets weg hebben van troebel geel en/of oranje.Roze of bruine afscheiding

Roze of bruine afscheiding komt vaak voor wanneer je bijna ongesteld moet worden of wanneer je ongesteldheid net over is, of wanneer je een tussentijdse bloeding hebt. De kleur wordt dan veroorzaakt door het mengen van het bloed en de afscheiding. Na een bevalling kan dit de afstoting van baarmoederslijmvlies betekenen.


Heb je naast een beetje roze of bruine afscheiding ook andere klachten zoals roodheid of jeuk, pijn in de bekken of abnormaal bloedverlies? Dan kun je het beste even naar je huisarts gaan. Dit kan op wat vervelendere oorzaken wijzen zoals (in het ergste geval!) baarmoederontsteking of zelfs baarmoederhals- of baarmoederkanker. Oftewel, LAAT DIT CONTROLEREN!


Gele of groene afscheiding

Heb je een van deze kleuren? Of een geel-groenige variant? Dan kan dit duiden op een SOA. Tijd dus om een afspraak te maken en een uitstrijkje te halen.


Andere geuren

Voeding, sporten(zweten) en seks hebben ook invloed op de geur. Maar dit is onschuldig. Door het zweten kan het wat muskus achtig ruiken. Door glijmiddel of een condoom te gebruiken kan je een soort bleekmiddel geur ruiken en door het eten van broccoli, asperges, knoflook en ui, kan je natuurlijke geur flink versterkt worden. Maar dit gaat na een dag en het wassen van de vagina, gewoon weer weg. Niks om je druk om te maken dus!


Ps. Wist je dat citrus vruchten je vagina zoeter doen ruiken en smaken? Just saying..


Smegma

Een laatste dingetje om je niet druk om te maken, is smegma. Dit komt niet uit de vagina maar wordt geproduceerd aan de buitenkant (de vulva). 'Smegma bestaat hoofdzakelijk uit opeenhoping van dode, afgestoten huidcellen die vanwege het feit dat zij in een plooi 'gevangen' zitten niet spontaan verdwijnen zoals dit elders op de huid het geval is.' (bron) Het kan eruit zien als korrelige afscheiding. Het is onschuldig, maar als je het niet weg wast, kan het wel behoorlijk gaan stinken!


Good to know: mannen hebben hier ook (en vaker) last van, het ontwikkelt zich onder de voorhuid.


Lees ook:

 

Bronnen:

https://www.nvog.nl/

https://www.gezondheidsnet.nl/vaginale-klachten/vaginale-afscheiding-wat-zeggen-geur-en-kleur

https://www.nhg.org

Comments


oJee! Ik ben uit balans - Logo.png
bottom of page