top of page

Alles wat je wilt weten over vitamine D!


De wintertijd is ten einde en ein-de-lijk komt het zonnetje tevoorschijn (hooray)! Tijd voor een sunkissed skin, zomerse sproetjes en de vitamine D levels die weer omhoog geschroefd worden. Alles wat je over de zon en vitamine D wilt weten ga je in dit artikel lezen!

Sun's out, Bum's out.

Alles wat je wilt weten over vitamine D


De zon maakt iedereen happy right? Het welbekende winterdipje vertrekt weer zodra de eerste echte zonnige en warme dagen zijn geweest en iedereen is weer een stukje happier. Eigenlijk zou je je zou het hele jaar moeten voelen maar helaas zodra de koude dagen aangebroken zijn hebben de meeste mensen hier toch wat moeite mee en voelen zich vaak depressief en vermoeid. Dat welbekende winterdipje is dus in verband gebracht met vitamine D tekort.

Note: Vitamine D wordt namelijk voor 95% uit zonlicht (ultraviolette B) gehaald waar maar 5% uit voeding gehaald kan worden. Ten eerste zitten we in de winter niet vaak buiten daarnaast is de zon in de wintermaanden niet heel sterk en kan je er weinig vitamine D uit op doen. Voeding waar veel vitamine D in wordt gevonden zijn bijvoorbeeld vette vis soorten en levertraan.

In de zomer maken wij een voorraadje vitamine D op (mits je natuurlijk wel regelmatig buiten bent en blootgesteld wordt aan de zon) maar dit voorraadje raakt in de winter snel op waardoor onder meer een ‘depri’ gevoel kan worden ervaren. Vitamine D heeft namelijk een hoop (belangrijke) functies in het lichaam zoals:

  • Voorkomen van botontkalking ofwel osteoporose

  • Opbouw beenderen en tanden bij kinderen omdat het zorgt voor de opname van calcium en magnesium

  • Vitamine D stimuleert het immuunsysteem

  • Vitamine D speelt een rol bij een goed functionerend zenuwstelsel

  • Ontsteking remmende werking

  • Het zorgt voor een positieve stemming en welbevinden


Vitamine D tekort


Een vitamine D tekort wordt in verband gebracht met verschillende degeneratieve ziektes waaronder osteoporose. Ook kan een vitamine D tekort zorgen voor klachten als misselijkheid, duizeligheid, verlies van eetlust en een verhoogde ontstekingsactiviteit in het lichaam.


Een vitamine D tekort kan zorgen voor een depressieve stemming en dat is vaak het geval rond de wintermaanden. Zorg dus voor voldoende vitamine D voor een optimale werking van belangrijke functies in het lichaam en om die vervelende winterdip te voorkomen.


Maar hoe kan je nou zorgen dat je vitamine D level mooi op peil blijft gedurende zomer en winter?

  1. Zorg voor voldoende zonlicht in de zomer, liefst een kwartier tot een halfuur (tussen 11:00-15:00). Ga je langer in de zon zitten? Zorg dan voor juiste zonbescherming zonder chemische middelen.

  2. Suppleer in de wintertijden eventueel bij met vitamine D, colcefearol (bijvoorbeeld de 25-50 microgram). Zelf gebruik ik in de winter de vitamine D van vitakruid (advies kan je natuurlijk altijd inwinnen bij diëtisten, orthomoleculaire therapeuten of voedingsdeskundigen).

  3. Ga elke winter op vakantie naar een warm land ;) helaas niet voor iedereen haalbaar maar mocht het mogelijk zijn, wel érg lekker natuurlijk!

Conclusie

Om de processen in het lichaam zo goed mogelijk te laten verlopen zorg dan voor voldoende vitamine D. Ga lekker naar buiten en geniet minimaal elke dag een kwartier of langer van de zon!


P.S. Zit je langer dan een kwartier tot halfuur in de zon vergeet je dan niet in te smeren met een goede zonnebrand crème zonder chemische toevoegingen.


Liefs,


Mandy

 

Mandy Stephanie is vaste gastblogger op Jipisabel.nl ! Lees hier meer over deze powervrouw en neem ook een kijkje op haar eigen website!

 

Bronnen:

Comentários


oJee! Ik ben uit balans - Logo.png
bottom of page