PMS ofwel pre-mestrueel syndroom is een naam voor vervelende klachten die vaak optreden vlak voor de menstruatie. Naast veranderingen in de psyche zoals depressiviteit, angstgevoelens en prikkelbaarheid kunnen er ook vervelende lichamelijke klachten optreden. De klachten verschillen vaak per vrouw en kunnen uiteen lopen in:
Duizeligheid
Hartkloppingen
Hoofdpijn
Vocht vasthouden
Opgezette en pijnlijke borsten
Buikpijn, lage rugpijn en krampen
Deze klachten kunnen als zeer vervelend worden ervaren en kan het leven van een vrouw beheersen. Ervaar jij deze klachten ook of in mildere vorm? Lees dan even mee.
Oorzaken
PMS treedt zoals eerder gezegd vlak voor de menstruatie op. De klachten beginnen wanneer de progesteronlevels in het lichaam hoger zijn wat vlak na de eisprong plaatsvind. De eisprong zelf vind 2 weken voor de menstruatie plaats. In deze tussentijd maakt het lichaam het hormoon progesteron aan en progesteron heeft weer invloed op klachten als vocht vasthouden, pijnlijke borsten en een opgezette buik. (Hoe de hele menstruatie cyclus in elkaar zit kun je hier lezen)
Waarom de ene vrouw nu gevoeliger is voor de aanmaak van progesteron dan een ander is nog onduidelijk. Uit onderzoek blijkt wel dat een ‘abnormal neurotransmitter response’ in hormoon veranderingen bij vrouwen met PMS vaker voor komt. Maar toch is er nog veel onduidelijkheid over.
PMS kan ontstaan gedurende vruchtbare periode van de vrouw. Uit cijfers blijkt dat de leeftijd waarop PMS ontstaat/gediagnosticeerd wordt vaak boven de 30 is of na een zwangerschap. Toch ervaren verschillende vrouwen PMS klachten in mildere vorm. Dezelfde klachten kunnen ook tijdens de menstruatie zelf worden ervaren alleen wordt dit niet als PMS benoemd.
Verder lijkt een hormonale disbalans, stress en ongezonde voeding een verband te hebben met PMS, ook toonde onderzoek aan dat vrouwen die een hogere inname van vitamine b12 en b2 in hun voedingspatroon hadden in vergelijking met de gemiddelde vrouw minder last hadden van PMS klachten. Daarnaast kan PMS genetisch belast zijn en kan roken, eetstoornissen (met name ondervoeding) en trauma’s PMS uitlokken.
Veel vrouwen kunnen dus PMS klachten in mildere vorm ervaren zonder daadwerkelijk de diagnose PMS te krijgen/ te hebben ook kunnen dus dezelfde soort klachten als krampen, buikpijn, hoofdpijn en stemmingswisselingen gedurende menstruatie worden ervaren . De klachten beheersen dan misschien niet je leven maar kunnen wel als dusdanig vervelend zijn en kunnen ook met een leefpatroon wijziging verminderd worden. Lees daarom gerust verder hoe je naast PMS klachten ook menstruatie klachten kunt verminderen.
Klachten verminderen
Naast medicamenteuze behandeling voor PMS zoals de anticonceptiepil, antidepressiva of andere medicatie kan het wijzigingen van een leefpatroon soms al voldoende zijn. De pil kan weleens waar zorgen voor een ‘stabielere’ hormoonbalans. Dit gebeurt namelijk door de gelijkmatige afgifte van oestrogeen en progesteron wat kan zorgen voor minder stemmingswisselingen (verschillend per vrouw). Echter creëer je wel een ‘geforceerde’ menstruatie. Daarom wordt aangeraden om eerst het leefpatroon onder de loep te nemen. Het wijzigingen van het leefpatroon kan namelijk ook de klachten van de menstruatie zelf verminderen.
Leefpatroon
Voldoende beweging, stretchen (yoga) en ontspanningsoefeningen kunnen bijdrage aan een vermindering van PMS en menstruatie klachten. We schreven al eerder een blog over yoga oefeningen die kunnen helpen bij menstruatiepijn/krampen. Lees de blog hier.
Daarnaast kan de inname van voldoende gezonde vetten (Omega-3), vermijden van transvetten o.a koek, gebak en snoep, PMS en menstruatie klachten verminderen. Probeer vooral voldoende groenten, gezonde vetten, vitaminen, mineralen en antioxidanten te eten. Vermijd roken en stress zoveel mogelijk. Zorg dus voor voldoende ontspanning en niet te vergeten voldoende slaap.
De lever speelt ook een belangrijke rol in het afbreken van hormonen en stofjes, let daarom ook op met teveel alcoholische dranken, alcohol kan de klachten juist laten toenemen.
Tips
Bij deze zet ik nog een paar kleine tips op een rijtje om krampen en pijn te verlichten.
Een warme kruik, houd deze lekker tegen de onderbuik aan.
Een warm bad (eventueel met magnesium badzout)
Wandelen in de buitenlucht (bij beweging of sport komen er meerdere stofjes vrij wat kan zorgen voor een ‘geluksgevoel’. Dit kan helpen bij de depressieve gevoelens)
Laat je verwennen, om blij van te worden (beautysalon, massage etc)
Naast deze blog staan er ook nog andere blogs online over dit onderwerp waaronder het effect van voldoende gezonde vetten op je hormonen en meer tips bij ongesteldheid: Waarom gezonde vetten zo goed voor je zijn Hoe overleef ik mijn ongesteldheid? Liefs, Mandy
Mandy Stephanie is vaste gastblogger op Jipisabel.nl ! Lees hier meer over deze powervrouw en neem ook een kijkje op haar eigen website!
Bronnen: - https://www.uptodate.com/contents/treatment-of-premenstrual-syndrome-and-premenstrual-dysphoric-disorder?search=pre%20menstrual%20syndrome&topicRef=7380&source=see_link - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3301135
- https://www.uptodate.com/contents/epidemiology-and-pathogenesis-of-premenstrual-syndrome-and-premenstrual-dysphoric-disorder?search=pre%20menstrual%20syndrome&source=search_result&selectedTitle=3~150&usage_type=default&display_rank=3)
Comments