top of page

Seed Cycling: Verminder menstruatieklachten & stimuleer hormoonbalans
Wist jij dat je menstruatie cyclus uit 4 verschillende fasen bestaat? Tot 3 jaar geleden had ik geen idee! Tot ik ergens las over verbinden met je cyclus om de connectie met je lichaam en je vrouwelijke kracht te versterken. Ik dook volledig in dit onderwerp en ontdekte hoe magisch het vrouwenlichaam eigenlijk is. Ik ontdekte tevens dat je zelfs menstruatieklachten en hormonale disbalans kunt verminderen door naar de 4 verschillende fasen van je cyclus te ‘leven’. Dit omdat je lichaam elke fase behoefte heeft aan: andere voeding, een andere manier van sporten, een andere manier van energie management etc. Mega interessant en ik schreef er een volledig E-book over. Dus teveel in de fases ga ik hier niet duiken. Wat ik wel ga doen? Je een hele simpele beginners tool geven om een eerste stap naar minder klachten en leven naar je cyclus te geven namelijk; SEED CYCLING.Hoe kunnen pitten en zaden effect hebben op je hormonen?


Seed cycling kan helpen oestrogeen in de eerste helft van de cyclus en progesteron in de tweede helft te reguleren, met als doel oestrogeendominantie te voorkomen.


Dit is mogelijk omdat sommige voedingsproducten fyto-oestrogenen bevatten. Fyto-oestrogenen zijn eigenlijk stofjes die de werking van ons eigen oestrogeen kunnen nadoen, maar dan wat minder sterk.


Wanneer onze oestrogeen levels in ons lichaam te hoog zijn, kunnen deze fyto-oestrogenen ervoor zorgen dat ze verlagen. Hebben we echter te weinig oestrogeen? Dan kunnen deze fyto-oestrogenen helpen het level te verhogen.


Daarnaast bevatten sommige zaden en pitten bepaalde vitamines en mineralen die het lichaam nodig heeft om de hormonen goed te laten werken.


Seed cycling, hoe?


Gebruik van +/- dag 1 tot en met 14, elke dag een eetlepel versgemalen (zelf gemalen) lijnzaad en pompoenpitten.


In de eerste fase van je cyclus, de folliculaire fase, is met name oestrogeen het hormoon dat hele het circus leidt. Is dan ook belangrijk dat je voldoende van dit hormoon aanmaakt in deze fase.


Lijnzaad bevat lignanen die werken als fyto-oestrogenen in ons lichaam én is rijk aan vezels. Ideaal, want beide stofjes kunnen op een natuurlijke manier je oestrogeenlevels verhogen.


Pompoenpitten zijn dan weer een rijke bron van zink die het lichaam nodig heeft om progesteron (en testosteron) te produceren en te reguleren. Progesteron is met name belangrijk voor de tweede fase van de cyclus, maar is de dag vóór je ovulatie wel heel belangrijk om de eisprong te weeg te brengen. Omega 3-vetzuren in de pompoenpitten kunnen in deze fase ook weer nuttig zijn om ontstekingen te reguleren.


Eet na de eisprong (tijdens de tweede helft van je cyclus) +/- dag 15 tot en met 28 een eetlepel gemalen zonnebloem- en sesamzaadjes per dag tot weer de de eerste dag van je menstruatie. Dan begint de cyclus weer van voren af aan.


Tijdens deze tweede fase, de luteale fase, speelt oestrogeen een minder grote rol en zal progesteron de aandacht opvragen. Het is in deze fase dus belangrijk dat het hormoon progesteron stijgt.


Een disbalans tussen progesteron en oestrogeen (en dan met name: oestrogeen die te hoog is ten opzichte van progesteron), Als je progesteron level in dit deel van de cyclus te laag is; kun je ongewenste PMS-symptomen krijgen (pijnlijke borsten, opgeblazen gevoel, kramp, stemmingswisselingen, slecht slapen etc.).


Sesamzaden bevatten, net als lijnzaad, lignanen (fyto-oestrogenen) die kunnen helpen bij de oestrogeenregulatie (verhogen of verlagen waar nodig) én zijn rijk aan zink en selenium, welke progesteron kunnen boosten.


Zonnebloempitten zijn rijk aan vitamine E wat ook de progesteronproductie ondersteunt.


Mijn cyclus is geen 28 dagen; wat dan?


Nou is niet elke cyclus dezelfde lengte. Dus hoe weet je wanneer je moet overschakelen van zaden/pitten?


Heel erg nauw komt het niet. Dus schakel je een dag te vroeg of te laat? Dan is dat helemaal niet erg, de zaden zullen alsnog effect hebben. Maar wil je wel graag specifieker te werk gaan? Dan raad ik aan je cyclus goed te tracken; in mijn E-book: ‘de krachtige cyclus” leg ik uit hoe je dit kunt doen zonder en mét anticonceptie (bijv. de hormoonspiraal; waarmee je vaak niet menstrueert).


Postmenopauzale vrouwen, nieuwe moeders of vrouwen zonder regelmatige menstruatiecyclus kunnen de fasen van de maan eventueel als leidraad gebruiken. Gebruik de nieuwe maan als dag één en schakel dan over op zonnebloem- en sesamzaadjes wanneer de volle maan aanbreekt.


Kort samengevat:


Eerste helft van je cyclus: Gemiddeld dag 1 – 14: 1 el Lijnzaad & 1 el pompoenpitten

Tweede helft van je cyclus: Gemiddeld dag 15 – 28: 1 el Zonnebloempitten & 1 el sesamzaad


Ga jij het proberen?


Als je het gaat proberen, ben ik natuurlijk heel benieuwd wat er gebeurt en hoe je seed cycling ervaart. Kleine disclaimer; het duurt vaak +/- 3 cycli voordat je verschil merkt.

Maar mocht je ermee starten, laat me over een aantal cycli zeker weten of het iets voor je doet. Dit mag in een reactie onder dit artikel; of stuur me een DM op instagram @jipisabel of @dekrachtigevrouw.


Succes vrouw! 

Bronnen:

Comments


oJee! Ik ben uit balans - Logo.png
bottom of page