top of page

18 tips bij vaginale schimmelinfecties (candida)

Ik schreef al eerder een uitgebreide blog over vaginale schimmelinfecties (inclusief een leuke anekdote van mezelf en iets met champignons).. als je wilt lachen (en alle feiten en fabels wilt leren over candida) moet je 'm even lezen. Ondertussen heb ik sindsdien echter nog meer geleerd over candida en wilde ik mijn vernieuwde kennis hier delen -in een simpele lijst- zodat jij kort en beknopt kunt lezen hoe jij jouw candida kan verminderen.Hoe raakt je vaginale flora uit balans?

 1. Hormonale schommelingen hebben een bevorderend effect op de groei van candida. Denk bijvoorbeeld aan schommelingen door een zwangerschap, menstruatie, suikerziekte of bij het gebruik van de anticonceptiepil, antibiotica of corticosteroïden.

 2. Uit onderzoek blijkt dat chronische stress bij vrouwen een veelvoorkomende oorzaak is van steeds terugkerende vaginale schimmelinfecties (Ehrström SM, Kornfeld D et al, 2005)

 3. Schimmel/gisten in de darmen. Heb je veel klachten als: wisselende ontlasting (obstipatie en soms diarree), slijm in de ontlasting, opgeblazen gevoel, cravings naar suiker, jeuk op de huid of rond de anus, een wazig gevoel in je hoofd, slechte adem, witte aanslag op je tong, windrigheid etc. dan kan het zomaar zijn dat je een schimmel of gist in je darmen hebt die de overhand heeft genomen, die zich tevens kunnen gaan nestelen in je vagina (of mond).

 4. Wassen met zeep verandert de zuurgraad (pH-waarde) van de vagina. Hierdoor kan candida makkelijker groeien. Tevens kan 'vaak wassen' en het gebruiken van een vaginale douche zorgen dat goede bacteriën -die nodig zijn voor een gezonde vagina- worden weg gespoeld en ook dit zorgt dat candida zich makkelijker kan ontwikkelen.

 5. Tampons langer dan 4 uur inhouden, zorgt voor een vochtige en broeierige omgeving, waar schimmels zich snel kunnen vermenigvuldigen.

 6. Ook inlegkruisjes en maandverband kunnen voor irritaties zorgen (Zeker als ze parfum of andere chemische stofjes bevatten)

 7. Verminderde weerstand kan ervoor zorgen dat het gist meer kans krijgt om te overheersen.

 8. Wrijving (door bijv. seks) wanneer de vagina droog is.

 9. Strings en het verkeerd afvegen na het toiletbezoek, kunnen zorgen dat bacteriën van de anus terechtkomen bij de vagina.

 10. Synthetisch ondergoed (lees: broeierige omgeving)

 11. Slechte eetgewoonten, waaronder veel suikerhoudende voedingsmiddelen of producten waar je intolerant voor bent en/of die je darm/mond/vaginaflora uit balans haalt.

18 tips bij vaginale schimmelinfecties:

 1. Neem bij ernstige uitwendige klachten gedurende 10 minuten een zitbad in afgekoelde sterke zwarte thee. dep voorzichtig droog.

 2. Uitwendig kan kokosolie goed helpen tegen de jeuk.

 3. Vaginale probiotica als zetpillen of vaginale capsules (bijvoorbeeld deze)

 4. Teatree-olie vaginale zetpillen (bijvoorbeeld deze)

 5. Zorg voor een zo goed mogelijk werkend immuunsysteem.

 6. Verbeter je darmflora en/of pak je verteringsproblemen aan.

 7. Verwijder de candida uit de darmen. Om dit aan te pakken raad ik niet aan om zelf aan de slag te gaan. Vaak is een een supplement in combinatie met voedingsaanpassingen de beste remedie en daarvoor kun je het best iemand met verstand hiervan vragen. Mocht je denken; ik zie veel symptomen die overeen komen, kun je me altijd contacten voor de mogelijkheden qua begeleiding!

 8. Bijslikken van supplementen is een optie bijv. probiotica, vitamine D, vitamine C. Doe dit in overleg met een proffesional.

 9. Stop met het eten van suiker (ha… inkoppertje, maar de moeilijkste haha)

 10. Probeer antibioticagebruik te voorkomen, of indien nodig te combineren met probiotica.

 11. Was de vulva alleen met water en gebruik geen zeepjes speciaal voor je vagina of een vaginale douche. Met die laatste spoel je naast alle slechte bacteriën ook de goede weg!

 12. Voorkom broeierige situaties: Alleen katoenen ondergoed dragen en je tampons niet langer dan 4 uur inhouden. Draag ook niet te lang natte badpakken of bikinislips. Droog goed af en trek zo snel mogelijk een droog broekje aan. Draag ook niet te lang panty's en te strakke onderbroeken.

 13. Vrouwen hygiene producten gebruiken die gemaakt zijn zonder parfum en het liefst van (onbewerkt) katoen.

 14. Minder vaak strings dragen en veeg na het toiletbezoek van voor naar achter af.

 15. Gebruik geen natte handdoeken (laat goed drogen) en gebruik nooit handdoeken van iemand anders.

 16. Je schaamhaar scheren met mesjes zonder een 'zeep' strip erop.

 17. Geen seks wanneer je vagina (nog) te droog is, gebruik eventueel een (natuurlijk) glijmiddel.

 18. Eet gezond, gevarieerd en zo min mogelijk suikers. Wees zuinig met alcohol.


Lees hier meer over vaginale schimmelinfecties (candida)


コメント


oJee! Ik ben uit balans - Logo.png
bottom of page