Wel eens bij stil gestaan dat je menstruatiebloed niet áltijd knalrood is? Het viel me vroeger wel eens op, maar ik dacht er niet lang over na en stopte hóp, zo snel mogelijk weer een tampon erin om er maar zo min mogelijk mee bezig te hoeven zijn. Echter, sinds ik een menstruatiecup gebruik, ben ik me veel meer bewust van mijn menstruatie en menstruatiebloed. Ik zie namelijk precies hoeveel ik dagelijks verlies én wat de kleur en de vloeibaarheid/compactheid van het bloed is. Ik besloot daarom opzoek te gaan naar wat het allemaal betekent en wat mijn menstruatiebloed me eigenlijk wilt vertellen.
Note: Je stopweek van de pil is officieel geen menstruatie. Deze bloeding wordt een onttrekkingsbloeding genoemd. De bloedingen zijn vaak lichter en korter. Wel kan de kleur hiervan ook verschillen (net al bij menstruatie bloed) en moet je bij opmerkelijkheden de huisarts inlichten.
Felrood menstruatiebloed
Felrood bloed is typisch en heel normaal tijdens de eerste dagen van je menstruatie. Het komt namelijke nét 'vers' uit de baarmoeder. Voor iedere vrouw is de kleur rood anders, maar zolang het een felrode kleur heeft, is het over het algemeen gewoon heel normaal en een gezonde kleur.
Blijft deze kleur echter de gehele menstruatie aanhouden of wordt hij een soort van felrood met oranje.. dan kun je beter even langs de dokter gaan, want dan kan het zijn dat er iets met het baarmoederslijmvlies aan de hand is.
Donkerrood menstruatiebloed
Een donkerrode kleur duid er meestal op dat het bloed al een tijdje in de baarmoeder zat en het langer de tijd nodig had om het lichaam te verlaten. Deze kleur komt over het algemeen voor, na de eerste dagen menstruatie en bijvoorbeeld wanneer je opstaat, na een lange nacht plat te hebben gelegen.
Gaat het donkerrode bloed gepaard met grote klonten? Dan kan dit duiden op een disbalans in je hormonen. Het kan betekenen dat je progesteron niveau laag is en je oestrogeen gehalte juist heel hoog. Over het algemeen kan het geen kwaad en kan je lijf dit zelf oplossen. Je kan je lijf echter een handje helpen door producten als zuivel en soja te vermijden. Ook suikers hebben invloed op je hormoonbalans, dus probeer deze dan ook even te minderen.
Houd het langere tijd aan en heb je pijn tijdens de menstruatie? Kan het ook wijzen op bijv. een vleesboom. Bij twijfel, bezoek altijd even de huisarts.
Bruine of bijna 'zwart' menstruatiebloed
Dit is het 'oudste' bloed. Deze kleur zie je over het algemeen aan het einde van je menstruatie. De laatste dag(en).
Roze menstruatiebloed
Een rozige kleur betekent vaak dat je oestrogeengehalte wat laag is. Zeker als tijdens je menstruatie een keer lichter bloedt dan normaal, of als je een fanatieke (duur)sporter bent, is een laag oestrogeengehalte vaak de oorzaak. Gebeurt dit een keertje? Dan is er natuurlijk niks aan de hand. Dit betekent gewoon dat je hormonen even iets uit balans zijn en dit kan zich vanzelf oplossen, door gezond te eten en een beetje #selfcare.
Tijdens je eerste menstruatiedag, kan het trouwens zijn dat je bloed zich mengt met je afscheiding, een rozige kleur is dan heel normaal. Ook is een laag oestrogeengehalte heel normaal wanneer je in de overgang komt of wanneer je PCOS hebt. Blijft de roze kleur echter aanhouden en heb je eigenlijk geen idee hoe het komt? Ga dan langs de huisarts om het te laten nakijken.
Geel of witachtig
Is je bloed geel of witachtig? Kan dit duiden op tekorten in je bloed. Denk aan bijv. een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, mineralen en/of vitamines. Witachtig bloed zie je vaak wanneer je ijzer tekort hebt, 'bloedarmoede'. In combinatie met een menstruatie die steeds luchter wordt i.p.v. zwaarder op dag twee en drie, is het goed om dit te laten checken bij de huisarts.
Ben je onwijs erg ongesteld en moet je bijna om het uur wisselen van tampons en/of maandverband. Dan kun je op die manier ook een (ijzer) tekort opbouwen, dus slim om je ijzergehalte bij te vullen met ijzerrijke producten (donkergroene groentes etc.) en regelmatig je ijzergehalte te laten testen.
Rood en grijs
Heeft je menstruatiebloed een beetje een grijzige tint erdoorheen schemeren? Dan is het tijd om een SOA test te bestellen of dit bij de huisarts/GGD te laten doen. Vaak gaat de grijzige kleur trouwens gepaard met een enorm sterke geur. Anyways, laten checken dus!
Lees ook:
Comentarios