top of page

Menstruatiecyclus 101 (hoe zit je cyclus in elkaar?)

Bij biologie, kregen we in het eerste jaar op de middelbare school, een periode lang seksuele voorlichting. We kregen alles van anatomie tot voorbehoedsmiddelen, van menstruatie tot pleasure en tot hoe de mens (en sommige dieren) zich voortplanten. Het beeld van mijn leraar die met een stoel nadeed hoe ook een kikker zich voortplant.. staat op mijn netvlies gebrand (beetje hilarisch, beetje verontrustend..) Ik kreeg een 9,8 voor de toets en dacht (tot een drietal jaar geleden) dat ik toch echt wel alles wist over mijn menstruatie, anti conceptie en lichaam. Jammer genoeg bleek dit dus niet het geval.

Er gebeurt way more in je lijf!

Want eerlijk, wat wist ik er nou over?

1. dat ik menstrueer en oja.. ook ooit ergens ovuleer.

2. Dat als je de pil slikt of een spiraal neemt, je maar +/- 1% kans hebt om zwanger te raken.

3. Dat je SOA's kunt krijgen als je zonder bescherming vrijt.

4. Dat ik nog lang geen baby wil en ik jaren lang bang was voor en bevalling want wait..? Kun je uitscheuren? OMG!

5. Dat ik weet hoe een piemel eruit ziet en kinda weet hoe die werkt (wel handig tijdens het vrijen) en

6.. Nouja.. dat was het wel zo'n beetje denk ik.


Tot je op je 23ste erachter komt dat er meer is dan de pil. Je weer een jaar later erachter komt dat er meer in je lijf gebeurt dan dat ene eitje dat loslaat als je menstrueert en je vervolgens weer een jaar later erachter komt dat zelfs je volledige intuïtie, creativiteit en KRACHT vanuit je baarmoeder komt als vrouw zijnde! Halleluja, over een wereld uhm.. vulva die voor je opengaat gesproken!


En daarom vind ik het tijd, om alles wat ik heb geleerd met de power vrouwen (en hopelijk ook wat mannen) die me volgen, te delen. En ik begin bij het begin. Want je menstruele cyclus is niet alleen een week 'vloeien' en een ovulatie. Het is way more! En als ik dit op de middelbare school had geleerd, had ik mijn lijf (en mind) wat beter begrepen en verstandigere keuzes kunnen maken over.. nouja.. alles!


De menstruele cyclus 101


Cyclus duur: 25 - 31 dagen (gemiddeld 28 dagen)


Elke vrouw heeft een andere cyclus. Laten we daarmee beginnen. Je kunt niet weten hoelang jouw cyclus is, tenzij je jouw cyclus gaat bijhouden. ik dacht bijvoorbeeld dat mijn cyclus 28 dagen was, en begreep steeds niet waarom ik nooit op tijd ongesteld werd. Nou he he Jip! Volgens mij is hij dus ietsjes langer. Ik ben nu begonnen met het tracken van mijn cyclus en het ziet er naar uit dat mijn cyclus 30 dagen is. Door het bijhouden van symptomen zoals mijn mood, mijn afscheiding (en de dikte ervan), krampen, etc. kan ik uiteindelijk zien welke dag in mijn cyclus ik precies ovuleer en wanneer ik me in welke periode van mijn cyclus bevind. uiteindelijk is dit onwijs handig omdat ik dan precies weet op welke dagen ik ABSOLUUT niet moet gaan socializen en welke dagen ik juist presentaties etc moet geven omdat ik dan SHINE als een motherf*cking queen! (excuse my french)


Ik raad dus onwijs aan om een dagboek bij te houden en een app te downloaden waarin je dit easy peasy kunt bijhouden. (ik gebruik nu de app: FLO #nospon) en ik schrijf elke dag in een dagboek, zo kan ik later terugkijken of mijn cyclus invloed heeft op mijn denken.


Anyways, om ons magische vrouwenlijf iets beter te begrijpen en te zien waarom het eigenlijk magisch is, hier beneden elke periode uit de cyclus uitgelicht.


Note: veel mensen denken dat elke periode een week duurt, maar dit is niet zo! Ik heb daarom de dagen erbij gezet


Meer leren over je cyclus? Hoe hiernaar kunt 'leven' en wat voor voordelen dit heeft? (lees: minder menstruatie klachten en meer), ik schreef er een heel E-book over: "De Krachtige Cyclus"


MENSTRUELE CYCLUSMenstruatie periode

Hormonen: Progesteron en oestrogeen

Energie: Laag

Dag in cyclus: 1 - 6 (of zolang jouw menstruatie duurt)


Dit is dag 1 van je cyclus. Als je niet zwanger bent, bloed je deze periode.

Tijdens deze week, begint je oestrogeen level op 0 en begint deze langzaam omhoog te klimmen.


Omdat je hormonen wisselen en je oestrogeen level nog laag is, voel je je de eerste dagen een beetje chagrijnig, kun je last hebben van stemmingswisselingen en ben je vooral nog moe. Echter, door de lichte stijging van oestrogeen, kun je vanaf dag 3 kun je een kleine boost in je energielevel, je humeur, optimisme en je brein (vaardigheden) ervaren. Wanneer je oestrogeen level stijgt, geeft het je testosteron ook een boost. Dit zorgt ervoor dat je zelfverzekerder bent en dit uit zich in zelfvertrouwen en moed. Echter, zijn de levels nog lang niet op de top, dus vraagt je lichaam nog niet om actie, maar om rust en zorg voor jezelf en je lijf. Plannen kan je (als je niet stil kunt zitten!) eventueel maken, maar tijd voor actie is het nog even niet.


De wintertijd is de 'Nieuwe maan' van je cyclus. De perfecte tijd om je terug te trekken, met een warm dekentje en een kop warme thee (zoals je in het winterseizoen ook doet!). Juist in ons drukke bestaan is het goed om even op de rem te trappen (al is het maar een uurtje per dag) en stil te staan bij je menstruatie en deze en het magische vrouwen lichaam te eren.


Hoe we in deze periode voor onszelf zorgen en tegen onszelf aankijken, zet de toon van de rest van de cyclus.


Folliculaire periode (pre-ovuatie)

Hormonen: Follikel Stimulerend Hormoon & luteale hormoon

Energie: Stijgt

Dag in cyclus: 7 - 13


Deze periode begint meteen na de laatste dag bloeden. Je bent dus klaar voor een nieuwe, frisse en schone start. Na een heftige periode van vloeien, is deze periode fris en voelt positief. Je komt hier uit je coconnetje en het is de perfecte tijd om plannen te maken en zaadjes te planten. Uhm.. figuurlijk én lettterlijk. Op dit moment wordt namelijk het Follikel Stimulerend Hormoon (FSH) in je lichaam aangemaakt. Dit hormoon geeft een seintje aan je eierstokken dat ze weer een nieuwe eitjes mogen gaan rijpen. Wanneer de follikels een bepaalde grootte hebben, krijgen de hersenen een signaal. Die geven daarop het luteïniserend hormoon (LH) af. Als dit hormoon zijn piek bereikt, vindt 1 tot 2 dagen later de eisprong plaats.


De ferme toename van oestrogeen in deze periode, voor een boost van serotine* in je brein en dit zorg voor een toename aan energie en enthousiasme. Tevens zorgt deze toename voor het dikker worden van je baarmoederslijmvlies, zodat hier eventueel een eitje zich in zou kunnen nestelen en zal je merken dat je afscheiding dikker en meer sticky is (een teken waaraan je kunt zien dat je vruchtbaar bent).


Deze periode ben je dus lekker aan het rocken en dit is de perfecte tijd om zoveel mogelijk uit deze energie te halen. Ga dansen, leuke dingen doen met vriendinnen of ga op een date. Tevens ben je verbaal sterk in deze periode.


Ovulatie periode

Hormonen: Follikel Stimulerend Hormoon & progesteron

Energie: Rocking!

Dag in cyclus: 13-21


Dit is de tijd dat er een eitje loskomt. Deze fase breekt meestal rond dag 13 van je cyclus aan Deze dagen stijgt het Follikel stimulerend hormoon als een malle om de rijping van de follikels (het eitje en de cellen daaromheen) te stimuleren. Zodra de follikel breekt (rond dag 14 of 15) komt het eitje vrij uit de cellaag en gaat het de eileiders in en wacht in de baarmoeder tot deze bevrucht kan worden. Dit maakt het de meest waarschijnlijke tijd om zwanger te raken, je bent gewaarschuwd ;) haha.


Op het moment dat eitje loslaat, begint het hormoon progesteron te stijgen. Progesteron zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies van de baarmoederwand zich voorbereidt op een goede innesteling van een bevruchte eicel.


Tijdens deze periode stijgt je libido (je hebt een kleine testosteron piek) en je lijf maakt zich klaar om zich voort te planten.


Tijdens deze periode bereiken oestrogeen en testosteron de dagen 13/14/15 -na een lange klim sinds dag 1- hun hoogste piek. Wat ervoor zorgt dat ook je zelfvertrouwen en optimisme hun hoogste punt hebben bereikt en je naast je naast lekker stout en hitsig, klaar bent voor actie en plezier. Na de eerste dagen dalen de hormonen weer, maar dit gaat langzaam en je gevoel van zelfvertrouwen a la Beyoncé zal blijven tot de volgende periode aanbreekt.


Luteale periode (pre-menstruatie)

Hormonen: Alles daalt

Energie: Daalt

Dag in cyclus: 21-28


Wanneer je niet bevrucht bent, zal je vanaf dag 23 in de cyclus een daling van oestrogeen, testosteron en progesteron merken. Door het snel dalen van je oestrogeen level, ontstaat er nervositeit, angst, ongerustheid. Tevens zul je je uit balans en moody voelen. Ook irritaties nemen toe.


De ferme daling van progesteron, zorgt ervoor dat je bij het zien van een reclame met een puppy al in huilen uit kan barsten en door de daling van testosteron, ben je geneigd om aan jezelf, je kunnen en je uiterlijk te gaan twijfelen.


Buiten het feit dat dit een periode is waar we over het algemeen de meeste hekel aan hebben, kun je er wel van leren houden. Net als de herfst in ons land, is dit een tijd waar je wat vaker binnen zult zitten (letterlijk en figuurlijk; thuis en in jezelf). Het is de tijd om kaarsjes aan te steken en weer kopjes thee te gaan zetten.Meer leren over je cyclus? Hoe hiernaar kunt 'leven' en wat voor voordelen dit heeft? (lees: minder menstruatie klachten en meer), ik schreef er een heel E-book over: "De Krachtige Cyclus"
 

Serotonine* is een neurotransmitter met een overwegend inhiberende werking. Het is een tryptamine die invloed heeft op het geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust.Comments


oJee! Ik ben uit balans - Logo.png
bottom of page