Vetten, waarom zijn ze zo belangrijk? Het eten van vetten wordt bij sommige mensen nog als 'ongezond' of 'dikmaker' beschouwd. Terwijl uit steeds meer onderzoeken blijkt dat het eten van teveel suikers, transvetten en geraffineerde koolhydraten juist de nummer 1 veroorzakers van hart- en vaatziekte zijn. Teveel van deze voedingsstoffen zorgen ook nog eens voor overgewicht, een slechte huid en wisselingen in de bloedsuiker spiegel. De gezonde vetten daarin tegen zorgen voor een hoop positieve gezondheidseffecten zoals een juiste cholesterol balans, welke de kans op hart- en vaatziekte aanzienlijk verminderd en zorgt voor een optimale hormoonhuishouding. Note: Uit een onderzoek bleek dat de inname van omega-3 de kans op een herseninfarct, acute hartdood en andere cardiologische aandoeningen reduceert. Ook zou de inname van de juiste vetten de kans op borstkanker op latere leeftijd verminderen.
Maar om welke vetten gaat het dan?
Gezonde vetten zoals omega-3, 6 en 9 zijn goed voor ons lichaam. Vetten bevatten onmisbare vetzuren die van belang zijn voor het in stand houden van lichaamsfuncties. Het levert essentiële vetzuren, die nodig zijn voor onder andere de kwaliteit van onze lichaamscellen, immuunsysteem en de hersenontwikkeling.
Daarnaast zorgt het eten van de juiste vetten voor een goede hormoonbalans, en een goede hormoonbalans zorgt er weer op zijn beurt voor dat tal van processen in het lichaam juist verlopen.
Wat zijn nu de goede en de slechte vetten?
De 'goede' vetten
Omega-3
Omega-3 bestaat uit 3 vetzuren namelijk: alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De bekendste vetzuren EPA en DHA kunnen we veelal halen uit vette vis, algen en zeewier. ALA is iets minder bekend en kunnen we bijvoorbeeld halen uit walnootolie. Je lichaam maakt zelf ook DHA en EPA omega-3 vetzuren aan, met de ALA omega-3 vetzuur als basis. Omega-3 vetzuren hebben enorm veel positieve gezondheidseffecten en werkt onder andere ontstekingsremmend.
Omega-6
Omega 6-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetten.
De bekendste vorm van Omega 6 is linolzuur. Je vindt het vooral in plantaardige oliën, zoals sesamolie, maïsolie en zonnebloemolie. Linolzuur is net als ALA een essentieel vetzuur, dat je alleen uit voeding kunt halen. Uit onderzoek blijkt dat Omega-6 in tegenstelling tot Omega-3 teveel wordt geconsumeerd.
Aangeraden wordt om het gebruik van Omega-6 te beperken.
Omega-9 Omega 9 is net als Omega 3 en 6 een onverzadigd vetzuur. Omega 9 is een enkelvoudig onverzadigd vetzuur. Het belangrijkste Omega 9-vetzuur is oliezuur.
Vooral noten, olijfolie en arachideolie bevatten veel oliezuur. Omega 9 is geen essentieel vetzuur, dus je lichaam kan het zelf aanmaken. Je kunt Omega 9 wel aanvullen door middel van voeding. Er is geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Omega-9.
De ´slechte´ vetten
Onder de slechte vetten vallen transvetten en verzadigde vetten.
Transvetten zijn simpelweg gezegd speciale onverzadigde vetzuren die op een kunstmatige manier worden gemaakt. Het probleem met deze transvetten is dat je lichaam hier van nature niet goed mee om kan gaan doordat het kunstmatig gefabriceerd is. Voorbeelden van voedingsmiddelen waar veel transvetten in te vinden zijn onder andere koek, chips en frituur. Naast transvetten zijn er ook nog verzadigde vetten.
Verzadigd vet zit veel in dierlijke producten, zoals vet vlees, volle melkproducten en volvette kaas. Overmatig gebruik van deze vetten kan negatieve effecten hebben op onze gezondheid.
De juiste balans
Zorg voor een juiste balans in de inname van de goede vetten.
Natuurlijk past een frietje, stuk taart of een handje chips binnen een gezonde leefstijl, uiteindelijk draait alles om balans. Doe vooral waar jij je goed bij voelt.
Gezonde vetten en hormonen
Nu uitgelegd te hebben welke vetten er zijn wil ik nog een klein stuk vertellen over waarom vetten ook zo belangrijk zijn voor onze hormoonbalans. Zoals ik al eerder zei spelen hormonen een belangrijke rol in tal van lichaamsprocessen. Hormonen zijn de chemische boodschappers van je lichaam. Ze transporteren zich in je bloedstroom naar weefsels en organen. Ze werken langzaam, gedurende een langere termijn en hebben invloed op onder andere ons humeur, seksdrive, stofwisseling, darmen en ontwikkeling.
Een van de belangrijkste hormonen in een vrouwenlichaam zijn onder andere oestrogeen, progesteron, DHEA en testosteron. Deze belangrijke hormonen in je lichaam zijn steroïden ofwel hormonen op basis van cholesterol. Cholesterol is dus een onmisbare bouwstof voor jouw lichaam, you need those healthy fats!
Een vetvrij dieet is dan ook een aanslag op je gezondheid, juist vrouwen (en ook mannen) hebben gezonde vetten nodig. Wanneer hormonen optimaal hun werk kunnen doen kunnen veel klachten voorkomen of verminderd worden zoals een onrustige huid/acne, darmklachten of menstruatie klachten.
Kortom het eten van gezonde vetten past dus absoluut binnen een hormoonproef-menu en zijn dus belangrijk voor veel lichaamsfuncties. Dagelijks gezonde vetten consumeren zoals een handje walnoten kan dus zeker geen kwaad. Wees lief voor je lijf!
Liefs, Mandy
Mandy Stephanie is vaste gastblogger op Jipisabel.nl ! Lees hier meer over deze powervrouw en neem ook een kijkje op haar eigen website!
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16825676 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30327803
Comentários